fbpx

Zó kom je volgens NLP trainer Bernard Elshout sneller aan een baan

Charlotte Doffer 11 oktober 2018

“Doe iets wat een ander niet verwacht, zodat je in de picture blijft.” Dit was dé worstenbroodjesboodschap van de Brabantse Bernard Elshout. De NLP Master Trainer gaf een masterclass voor de eventmanagers van DeBroekriem tijdens de landelijke teamdag. “Verzin een ludieke actie die bij jou past, zodat die potentiële werkgever je never nooit meer vergeet!” Hoe? Dat legt Bernard in deze blog uit.

Maar eh, die worstenbroodjesboodschap?

“Ja: doe iets geks, dat blijft hangen. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Vraag of zij een lekkere kop koffie hebben, en neem zelf worstenbroodjes mee: in Brabant is dat gegarandeerd succes! Kijk hierbij vooral wat bij jou past. Toen ik de vacature voor facilitair medewerker open had staan, kwam één van de sollicitanten voor de lunch langs. Ze had een grote, gevulde schaal mee en zei: ‘dit is de lekkerste salade op het westelijk halfrond!’ We hebben deze salade heerlijk opgegeten, en zij heeft de baan gekregen.”

Klinkt een beetje als omkoperij…

“Misschien een beetje, maar ik denk dat het zo werkt. Er zullen geheid bedrijven zijn die hier niet gevoelig voor zijn, maar er zullen ook bedrijven zijn die denken: dit is zó ludiek, deze moeten we hebben.” En het hoeft niet gelijk voedsel-gerelateerd te zijn. “Ik ging bijvoorbeeld ooit naar een inspiratiesessie in het bos, op mijn blote voeten. Iedereen had het vervolgens over ‘de man op de blote voeten’,” vertelt Bernard. “Ga op zoek naar je kern: jij bent een uniek stukje in de wereld. Niemand anders is dat unieke stukje, dus laat dat zien. Zoek vervolgens uit wat voor een ludieke actie het beste bij je past en ga dat gewoon doen. Experimenteer of die kans die je voorbij ziet komen voor jou bestemd is. Je kunt de kans altijd nog aan de kant leggen.”

Voor sommigen is dit misschien wel een beetje ‘out of the comfortzone’…

“Ja, maar het is ook belangrijk om out of je comfortzone te gaan,” legt Bernard uit. Eventmanagers die de masterclass volgden kunnen dit beamen. Diverse oefeningen kwamen aan bod: van uitbundig juichen tot random WhatsApp-berichten verzenden naar mensen in je contactlijst. “Out of the comfortzone, daar is waar the magic happens! Zorg er dus voor dat je dingen doet, ook al is het buiten je comfortzone, en zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Het is belangrijk dat de vraag ‘wie zorgt ervoor dat ik die baan kan krijgen’, prioriteit krijgt. Laat je dáár zien en pas je strategie aan als het niet werkt. Kinderen doen dat bijvoorbeeld ook: zij passen telkens hun strategie aan en krijgen daardoor wat ze willen. Geen snoepje van mama? Dan gaan we het bij papa eens proberen. Dus experimenteer, en pak die kansen. Als dat je wat lastiger afgaat, zorg er dan voor dat je veel bij mensen bent die gemakkelijker out of the comfortzone treden, en laat je inspireren.”

Ook masterclasses bijwonen? Meld je dan aan als eventmanager! Of misschien zelf als gastspreker een masterclass verzorgen? Dat kan ook!

Bernard ElshoutOver Bernard Elshout

“Kennis delen is iets wat mij altijd al aansprak. Ik hou van mensen en ontwikkeling. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik ben begonnen met de KabergroepBV. De NLP-D trainingen die wij geven zorgen voor persoonlijke ontwikkeling bij mensen. Zij ontwikkelen hun talenten en wij van Kaber mogen daar aan bij dragen. Door training ben ik in balans.”