Zit jij werkloos thuis? Gefeliciteerd!

Bovenstaande kop is natuurlijk bedoeld om je aandacht te trekken. Ik weet ook wel dat het niet altijd even leuk is om werkloos thuis te zitten. Sollicitatiebrieven schrijven, geen reactie krijgen en een sluimerende onzekerheid hoe lang je situatie gaat duren horen er allemaal bij. Toch is het belangrijk dat je even stilstaat bij dit moment. Ik wil je meegeven dat een werkloze periode ideaal is om te bezinnen en na te denken over de toekomst.

De gemiddelde Nederlander spendeert jaarlijks meer tijd aan het boeken van zijn of haar vakantie dan aan het uitstippelen van zijn of haar toekomst. Als je beseft hoe veel moois er voor je in het verschiet ligt, is dit eigenlijk van de zotte. Ik begrijp dat het werkloos thuis zitten vaak erg vervelend is. Maar doe eens de volgende gedachte-oefening: zie je werkloze periode als een schone lei of een blanco blad van het boek van het volgende hoofdstuk in jouw leven. Bekijk het als een soort cadeau dat het leven je schenkt. Ik geloof erin dat als je regelmatig terugblikt op wie je bent en waar je naartoe wilt, dat je dichter bij hetgeen komt waar je energie van krijgt. En is dat niet het mooiste wat er is?

Neem de tijd voor reflectie
De juiste vragen en manier van bezinning kunnen werkelijk een kantelpunt in iemands leven zijn. En dus ook die van jou. Stel je eens voor dat je volgende baan helemaal past bij jou als persoon. Een baan die past bij jouw waarden, je drijfveren en een baan die je energie geeft. Dit klinkt mooi, maar hoe kom je op het antwoord op deze vragen? Het kan voor jezelf erg lastig zijn om te bedenken waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen. Ik hoop je te kunnen helpen door middel van de volgende tips.

1. Ga op zoek naar de rode draad
Ga in gedachten eens terug in de tijd. Wat vond je vroeger leuk om te doen als kind? Was het kleuren, buiten spelen of toch handenarbeid? Daarna kijk je naar je periode als puber; welke dingen heb je toen gedaan waar je onwijs van hebt genoten? Vervolgens breng je je werkzame periode in beeld. Wie weet loopt er wel een rode draad door je leven die plots is geëindigd; tijd om de draad weer op te pakken!

2. Wat vind je belangrijk in jouw leven?
Wat zijn de dingen in het leven die jij het allerbelangrijkste vindt? Is dat iets doen voor de maatschappij, veel geld verdienen of juist tijd besteden met je gezin? Houd bij het beantwoorden van deze vraag ook je eigen waarden in het oog; aan welke eigenschappen van jezelf blijf je graag trouw?

3. Breng in kaart wat je niet leuk vindt om te doen
Nadat je al het positiefs hebt opgeschreven, zal je ook in kaart willen brengen wat je absoluut niet wilt. Op deze manier krijg je ook helder wat je absoluut niet wilt. Juist dat is erg waardevolle informatie!

4. Maak gebruik van testen om je zelfkennis te vergroten
Op het internet staat tal van informatie die je helpt om jezelf beter te leren kennen. Doe eens een aantal testen, zoals een waardentest of een persoonlijkheidstest. Dit helpt je beter in te zien wie je bent en wat jij belangrijk vindt. Het mooie aan dit soort testen is dat ze vaak gratis beschikbaar zijn. Je kunt daarom vanaf je laptop of smartphone al heel wat stappen zetten in jouw zelfkennis. En juist dat is in deze fase ontzettend waardevol.

5. Vraag advies aan je omgeving
Merk je dat het toch lastig is om jezelf beter te leren kennen? Dat is begrijpelijk. Het kan lastig zijn om met een helikopterblik naar jezelf te kijken. Maar wees niet getreurd, wie kunnen je daar nu beter mee helpen dan de mensen in jouw omgeving? Vraag iemand uit je omgeving die vaak de juiste vragen stelt. Op welk pad ziet jouw omgeving jou belanden?

6. Schakel een onafhankelijke blik in
Komt er niet direct een zinnig antwoord op bovenstaande vragen? Maak je geen zorgen. Een mooie boswandeling of een goede nacht slaap kan al heel veel doen. Als je nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel ziet, dan kan het lonen te praten met een loopbaancoach. Een onafhankelijke blik met verstand van zaken kan onwijs verhelderend werken.

Over de auteur:
Marnix Holleman