fbpx

Werkzoekende professional

Myra en Liesbeth 27 maart 2014

DeBroekriem organiseert niet alleen bijeenkomsten, ook in de besloten LinkedIn groep wordt veel kennis uitgewisseld. Een levendige discussie ontstond na de vraag: ‘Wie van jullie volgt een opleiding/cursus nu je werkloos bent?’ Hier kwamen veel reacties op met ervaringen en tips van werkzoekenden, die we graag via deze weg met jullie willen delen!

Beschikbare tijd benutten

Een reden die door velen genoemd wordt, is de behoefte om de beschikbare tijd goed te benutten. Door het volgen van een cursus of opleiding kun je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten en jezelf ontwikkelen. Het geeft je bovendien een doel en houvast aan je dagindeling. Niet iedereen studeert voor een baan: “Ik volg een cursus gevorderd Engels via de LOI. Vooral uit persoonlijke interesse, maar ook handig om m’n uitspraak te verbeteren en makkelijker Engels te leren spreken. Is heel leuk om te doen!” En ook blogger Marlous Boogaardt is enthousiast, met name over het aanbod van de Open Universiteit en Coursera.

Veel mensen geeft het extra energie om weer inhoudelijk met hun vak bezig te zijn. Maar je kunt natuurlijk ook je persoonlijke vaardigheden aanscherpen zoals ‘Zakelijk communiceren’ of ‘Leren Presenteren’, of cursussen die praktisch zinvol zijn zoals Project Management, Advanced Excel en ga zo maar door.

Opleidingen en cursussen

Verschillende mensen kiezen voor een erkende opleiding. Het voordeel is dat dit een erkend diploma of certificaat oplevert wat vaak meer waarde heeft en beter op je cv staat. Dat is het prijskaartje meer dan waard. Maar niet iedereen vindt een diploma belangrijk. Een werkzoekende zegt daarover: “Het gaat me niet om de papiertjes maar om het beheersen van de programma’s”.

De een studeert zelfstandig thuis, terwijl de ander liever naar ‘school’ gaat. Meerdere doe-het-zelf-studenten lopen er tegenaan dat het lastig te volbrengen is, een studie naast het werk zoeken. Het valt of staat met discipline. Naar school gaan, heeft een ander voordeel: de sociale contacten en het netwerk. “Ik heb gekozen om daadwerkelijk naar een cursus te gaan, want naast dat het leuk was weer inhoudelijk met mijn vak bezig te zijn, is het bij uitstek een plek om te netwerken met toekomstige collega’s”.

Een andere mogelijkheid is om voor een specifiek onderwerp een boek te kopen en daarin examen af te leggen bij een erkend instituut. Op deze manier ben je alleen geld kwijt aan het boek en examengeld, en dat valt dan relatief mee. Je bent dan wel op jezelf aangewezen.

Je kunt ook gewoon informatieve boeken lezen (of lenen bij de bibliotheek) zonder examen. Het leidt niet tot certificaat of diploma, maar wel tot meer kennis en vaardigheid.

UWV en cursussen

DeBroekriem is gaandeweg ervaringsdeskundig geworden op het gebied van regels en mogelijkheden binnen het UWV. Iemand vroeg: “Geven jullie dit door aan het UWV? En zo ja, geeft dat beperkingen?” Zolang je beschikbaar blijft voor werk is het voor UWV geen probleem om een cursus te volgen. Er zijn geen budgetten meer bij het UWV om een cursus vergoed te krijgen. Wel zijn er diverse workshops over leren solliciteren en (online) netwerken.

Vak erelateerde studiekosten zijn vanaf 250 euro aftrekbaar voor de belasting. Mensen krijgen hierover afwijkende adviezen van deskundigen. Sommigen zijn heel strikt in wat ‘vakgerelateerd’ is, anderen soepeler. Meer info is te vinden op de site van de belastingdienst.

Op internet worden erg veel gratis cursussen aangeboden. Soms moet je na een basismodule alsnog betalen voor het vervolg. Het is echt aan te raden de kleine letters goed te lezen!

Tot slot

Een voornemen is maar een voornemen… nu nog DOEN! Wil jij je studie-ervaringen delen, tips uitwisselen of een studiegroepje vormen? Meld je dan aan bij DeBroekriem besloten groep op LinkedIn. Meer tips voor (gratis) opleidingen kun je daar ook kwijt.