fbpx

Welke talenten heb je vandaag nodig om aangenomen te worden?

Karlijn L'Ortye 25 mei 2018

Onlangs heeft LinkedIn een onderzoek laten doen bij net afgestudeerden. De vraag die centraal stond: Welke vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat ze een baan kregen. Ik heb het onderzoek hier in het kort samengevat en vertaald. Wat jij eruit kan halen: bepaal hoeveel ervaring jij erin hebt, ongeacht je functie, en waar je nog zou willen bijleren. Hier komt de top 10 vaardigheden, ik noem ze talenten, die je (sneller) aan een baan helpen.

 

1. Microsoft Office

Ik hoor je denken; “Wat? Daar werk ik al x jaar mee”. Dat klopt maar doe je dat efficiënt, snel en met gemak? Een gemiddelde kantoor baan bestaat voor 80% uit het gebruik van Microsoft Office programmas dus een beetje extra kennis kan zich in effectiviteit snel terug betalen. Ook ben je van waarde om het collega’s te leren.

 

2. Klanten service

Elke baan heeft tegenwoordig een klantenservice element. Of je nou zichtbaar voor de klant bent of intern processen begeleid elke rol vraagt om een servicegerichte instelling om interne en externe klanten tevreden te houden. Wat je hierin kan helpen is ‘effectieve communicatie’, probleem-oplossend vermogen en luistervaardigheden zodat je de beste ervaring aan je klanten kan geven. Tegenwoordig gaat het ook om de klantreis (customer journey) daarin heb jij ook een aandeel.

 

3. Leiderschap

Leiderschap komt in vele varianten. Je hoeft niet persé een leider van een groep mensen te zijn geweest om leiderschap als één van je talenten te beheersen. Persoonlijk leiderschap bijvoorbeeld gaat over doorzettingsvermogen, initiatief nemen, betrouwbaarheid en loyaliteit aan jezelf. Wanneer je informeel leider bent, iemand die ‘alles’ te horen krijgt of veel weet door veel te vragen kan je van grote waarde zijn voor de cultuur (en koers) van een organisatie.

Deze vaardigheden kan je trainen door te lezen over leiderschap, zelfanalyses en door je te laten coachen. Bedenk ook buiten de zakelijke omgeving waar je leiderschap hebt getoond: vrijwilligersclubs, kerk, sport- en andere verenigingen enzovoort.

 

4. Public speaking

Het spreken in het openbaar is doodeng, ook voor ervaren trainers is public speaking nog spannend. Maar als je niet op een aansprekende wijze ideeën kan overbrengen dan is het lastiger om jezelf bekende te maken. Personal branding komt hierom de hoek kijken. Want hoe mooi zou het zijn gevraagd te worden voor de volgende functie. Het gaat er niet om wie jij kent maar wie JOU kent. De snelste weg voor je carriere is dus het verbeteren van je spreek- en presentatievaardigheden. Bekijk TED talks en laat je alvast inspireren.

 

5. Social media

Social media vaardigheden zijn als het kennen van een tweede taal. In welke branche je ook werkt platformen zoals LinkedIn, Facebook en steeds meer Snapchat en Instagram worden er gebruikt. Weet hoe je interactie kan hebben met klanten en wat effectieve manieren zijn om gevonden te worden, zoals het gebruik van hashtags. Basiskennis is een vereiste. Je kan je kennis uitbreiden met schrijfvaardigheden, het vinden en delen van content of het gebruik van betaalde mogelijkheden.

 

6. Teamwork

Werken in een team combineert vele essentiële vaardigheden. Om succesvol te zijn in een groep, moet je: effectief communiceren, aandachtig luisteren, aandacht schenken aan de details, het doel achterhalen, betrouwbaar zijn en problemen oplossen. Het belangrijkste is dat je moet leren dat het niet alleen om jou gaat. Samenwerking is de sleutel tot een ondersteunend en succesvol teamlid.

 

7. Time Management

Diegene die goed georganiseerd werkt maar ook op tijd komt, het liefst iets eerder zelfs, kan verwachten dat hij als betrouwbaarder wordt gezien. Het is natuurlijk ook fijn voor jezelf om goed te kunnen prioriteren, te plannen, focus kunnen houden, jezelf kunnen motiveren en kan organiseren.

 

8. Onderzoek/ research

Er is zo veel informatie beschikbaar, hoe kan je goed je weg vinden in de informatie-tsunami als je iets googled. En hoe onderscheid je wat echt is en wat verzonnen. Als je goede analytische vaardigheden bezit in combinatie met een kritische, nieuwsgierige houding (ook wel critical thinking genoemd) dan kan je dat een belangrijke voorsprong geven. Ook het verwoorden van informatie in een infographic of compact rapport is zeer gewild in bedrijven.

 

9. Management

Als je al een managementfunctie hebt gehad, dan mag er van je verwacht worden dat je bekend met vaardigheden voor communicatie, uitvoering, innovatie en motivatie. Maar als je van jezelf vind dat je nog wel wat kan gebruiken zoek naar een rol naast een manager, ondersteun, assisteer, coördineer tot je voldoende vertrouwen hebt zelf management uit te voeren.

 

10. Event planning

Zorg dat je events kan plannen! Voor elk bedrijf is het belangrijk om meerwaarde te leveren aan klanten, leveranciers en/of medewerkers en dat wordt vaak in events gedaan. Als je eens, of vaker, in een projectteam voor een event hebt gezeten dan kan je laten zien wat je planningsvaardigheden zijn. Maar ook multitasken, werken onder druk en probleemoplossend vermogen kan je verbeteren met event planning.

 

Onthoud: je hoeft niet goed te zijn om beter te zijn. Dat wil zeggen: waar iedereen een 6 scoort en jij een 7 ben jij de beste. Ben jij een perfectionist? Geef jezelf eens cijfers op deze vaardigheden en talenten, en bepaal welke het hoogste is: Hoe kan je hier een 10 van maken?

Reacties zijn welkom! Deel je reactie via onze besloten LinkedIn-groep voor werkzoekend Nederland!


Auteur: Karlijn L’Ortye (LinkedIn)

Karlijn is deze maand de Expert van de Maand op de besloten LinkedIn-groep van Debroekriem en verzorgt een webinar! Op een dag wist ik het! Ik wilde ‘voor mijzelf beginnen’. Ik was 22 en had sinds de HAVO fulltime gewerkt en een lange tijd gereisd. Ik ben een generalist, auto-didact; van alle markten thuis! Bovenal ben ik een aanpakker, een doener, het maakte mij het niet uit wát ik ging doen, ik startte gewoon. Eerst een P.A. bureau (de eerste in NL!) en daarna een Professional Organizing bedrijf vanaf ‘nul’ opgebouwd naar een marktleider in een niche markt. En nu naast het bedrijf thuis (het gezin!) deel ik met veel passie en enthousiasme mijn kennis en ervaringen in trainingen en coaching. Wil je ook wat van mijn ENERGIE? Neem gerust contact op voor een afspraak.