fbpx

Wees vooral blij met jezelf

Edward Tuheteru, 13 januari 2020

De definitie van uit je comfortzone stappen is rijp voor een nieuwe definitie als je het mij vraagt. Zoals we het begrip nu hanteren, is het: uit je comfortzone is iets doen wat je normaal gesproken niet snel zou doen. Dus wanneer ik dit volg, dan heb ik in 2015 iets uitzonderlijks gedaan. Het theater ingaan en op het podium staan, zonder enige, relevante theaterachtergrond. Een paar jaar ervoor, bracht ik mijn eerste boek uit, zonder een studie of bijvoorbeeld journalistieke schrijvers ervaring. Mijn conclusie is dat ik deze dingen eigenlijk heel normaal heb gevonden, omdat het volledig bij mij past.

Want het kost me nauwelijks energie en kracht. Het voelt als heel natuurlijk. Het is wie ik graag wil zijn en alle bewegingen en ervaringen zijn nodig geweest om me te geleiden naar datgene waar ik me heel senang voel.

Van onnatuurlijk naar natuurlijk gedrag

Het leidt bij mij tot de stelling, dat ik eigenlijk een groot deel van mijn leven al buiten mijn comfortzone heb bewogen. Wat heel veel kracht en energie heeft gekost en ook onnatuurlijk gedrag. Ik hoef niet te abseilen, bungee jumpen, of andere lichaam onvriendelijke inspanningen te ondergaan. Ik heb mijn lichaam en geest allang genoeg geteisterd met onnatuurlijk gedrag en het zogenaamd verleggen van mijn grenzen.

Zo vond ik het meenemen van mijn gitaar tijdens mijn workshops en trainingen in het begin heel spannend. Het gevoel wordt altijd beantwoord, door de deelnemers met vaak hetzelfde grapje: “Gaan we zingen vandaag?” Ik ben gewend aan de vragende blikken en nú vinden anderen het bijzonder.

Mijn nieuwe definitie om sneller te komen waar je wilt

Dus eigenwijs als ik ben, preek ik net als mijn vader, die dominee was en bezing ik, net als mijn lieve moeder, als leidster van het kerkkoor nog maar één liedje:

‘Zoek liever naar jezelf in plaats van uit je comfortzone te stappen, waarschijnlijk kom je dan eerder waar je wilt zijn, dan ik.’

Hoe ik dat heb gedaan?

  1. Verliefd worden op een vrouw, vanwege de quote: “Verliefde mensen gedragen zich zoals ze zouden moeten zijn”
  2. De relatie met de dame in kwestie is over en heb ik verwerkt door er een boek over te schrijven, wat volgend jaar rond Valentijnsdag zal verschijnen. Met andere woorden: in plaats van er van ‘weg te gaan’, wat ik al die 48 jaar ervoor deed, ben ik het verlies ‘aangegaan’.
  3. Leren ‘wachten’ (let op! Niet afwachten). Ik besteed veel aandacht aan mezelf. Dat wil zeggen: gezond eten, goede balans bewaken tussen werk en rusten, sporten, lezen, wandelen en ik accepteer ook de moeilijke momenten in mijn leven. Dit zorgt ervoor dat je bewustwording toeneemt.
  4. De stilte, leegte, en daarmee de onrust ervaar ik nog wel eens als onplezierig, maar dat mag. Wanneer je (zoals ik) gewend bent om alleen maar te rennen en te vliegen, om niet te hoeven voelen, dan kan ik niet verwachten dat ik ineens de knop om kan zetten. Het zorgt dat je scherp bent op de momenten dat het moet.
  5. Wees lief voor jezelf. Besteed aandacht aan waar je al je hele leven in uitblinkt. Niet qua werk, maar in datgene wat je als mens, geen of nauwelijks moeite kost. Ik ben een meester in het onthouden van de negatieve gebeurtenissen en valkuilen en met mij, merk ik, heel veel anderen. Wees trots op je kwaliteiten én je valkuilen!

Over de auteur:
Edward Tuheteru. Eigenaar van Edward werkt aan de winkel (werving en selectie, Interim (corporate) recruitment, loopbaanontwikkeling en teamtraining), recruiter en auteur. In de weken, vlak voor Valentijnsdag 2020 komt zijn nieuwste boek uit. Een persoonlijk verhaal over de liefde; Over pleasen, de Molukken, grenzeloos leven en werken en vooral je ouders niet willen teleurstellen. Edward gaat toeren tot de zomer, try outs in de kleinere theaters inclusief nagesprek.