fbpx

Wat zelfreflectie voor je kan doen

Mariska Wijbenga (bron: Perflectie.nl ) 6 september 2017

Reflectie of zelfreflectie is een van de meest krachtige manieren om te leren en te veranderen en daardoor beter te presteren. Door ‘in de spiegel’ te kijken en wat er goed én minder goed ging nog eens de revue te laten presteren, leer je van je fouten. ‘We do not learn from experience…we learn from reflection on experience.‘ (John Dewey). Hierdoor maak je dezelfde fout niet zo snel nog eens. Je groeit. Ook helpt reflectie je zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Maar als het ons dan zoveel oplevert, waarom doen we het dan niet elke dag?

 

Zonde om het niet te doen

Wanneer je af en toe een paar minuten neemt om terug te kijken op je eigen handelen en het effect daarvan, kan je in een korte tijd veel leren. Het is dus zonde om jezelf dit te ontzeggen. We realiseren ons het alleen te weinig. Zelfreflectie maakt je heel bewust van wat je doet. Dit maakt aan de ene kant dat je meer kan genieten van successen, waar we normaal niet zo bij stil staan. Dit motiveert enorm. Aan de andere kant leer je juist van de dingen die minder goed gingen.

Claim de tijd bij zelfreflectie

Ikzelf ben iemand die regelmatig reflecteert (kwam ik achter). Bij mij gaat het eigenlijk vanzelf. Heb ik een presentatie gegeven of een gesprek gehad, in de auto terug naar kantoor evalueer ik voor mezelf altijd. Wat ging goed? Wat ging er minder? Hoe kan ik dit de volgende keer beter doen? Ik ben leergierig en, nog belangrijker, ik vind dat het altijd beter kan, dus voor mij is het een soort tweede natuur. De uitdaging zit hem er in er de tijd voor te nemen. Voor mij werkt het het best direct nadat ik ‘een moment’ heb gehad, zoals een sessie of presentatie. Maar ik heb ook tijden gekend dat ik van de ene afspraak in de andere viel. Toen had ik nog geen 5 minuten tussendoor om terug te kijken. Dat had natuurlijk best gekund, maar die nam ik nooit. Wellicht herkenbaar: als leidinggevende, met een overvolle agenda, is het de uitdaging om tijd te maken om te blijven leren en te reflecteren. Maar zelfreflectie kan je juist dan helpen: het kost relatief weinig tijd en levert veel op. Het maakt je leven uiteindelijk makkelijker, omdat je snel leert. Je merkt binnen afzienbare tijd resultaat. En het kan zomaar zijn dat je ook nog eens versteld staat van je successen, waar je je eerst weinig bewust van was. Dus doodzonde om het niet te doen, toch?

Waarom doen we ‘het’ niet vaker?

Naar jezelf kijken, wat je deed, wat het effect was en hoe het voelde, is voor sommigen een eitje, maar voor een groot aantal mensen helemaal niet zo simpel. Niet iedereen kan makkelijk terugkijken en voor zichzelf op een rijtje zetten wat er wel/niet goed ging en waarom. Het is soms ook niet leuk, omdat het je kan confronteren met je tekortkomingen. Dat kan een drempel opwerpen. Maar wees gerust: iedereen heeft zijn minder sterke punten, niemand is perfect. Dus laat je dat niet weerhouden. Als je je hierover heen zet en denkt in termen van leren, gaat het je juist helpen. Degenen die persoonlijke groei hoog in het vaandel hebben staan, zullen eerder geneigd zijn zelfreflectie toe te passen. Heb je dit minder, probeer het dan bewust in te bouwen. In ons veelal drukke bestaan slokken de waan van de dag, agenda’s, actielijstjes en iedereen die van alles aan ons vraagt ons op. Momenten van bezinning zijn schaars. Je moet ze tegenwoordig zelf inplannen anders komt er van zelfreflectie weinig terecht, al vind je het nog zo belangrijk. Je hebt er simpelweg de rust en ruimte niet voor. Belangrijk dus om een bewuste keuze te maken en deze tijd voor jezelf te claimen.

 

Bron “Wat zelfreflectie voor je kan doen” : https://www.perflectie.nl/ en http://purplewithapurpose.nl/wat-zelfreflectie-voor-je-kan-doen/

 


Mariska Wijbenga (LinkedIn)

Mariska is expert leiderschap, leren & veranderen. Ze helpt leidinggevenden om hun impact te verhogen en blijvend succesvol te groeien in een (sterk) veranderende omgeving. ‘Ik gun jou als manager dat je er uit haalt wat er in zit en voldoening en energie haalt uit je werk en zo je impact kan vergroten voor jezelf, je medewerkers en je bedrijf.’ Zie ook: http://purplewithapurpose.nl/wat-zelfreflectie-voor-je-kan-doen/