fbpx

Wat je van sprookjes kunt leren als je wilt presenteren

Peter de Koning, 25 september 2019

Als je voor een groep gaat presenteren, zijn er drie dingen die je van sprookjes kunt leren. Deze drie zaken helpen je ook bij solliciteren. Nu hoor ik je denken, sprookjes, echt waar? Dat is toch iets voor kleine kinderen? Niets meer dan verhaaltjes voor het slapen gaan. Daarom juist! Omdat we sprookjes al van kleins af aan hebben meegekregen, zitten die verhalen diep in ons verankerd.

Hier is mijn top 3 van redenen waarom sprookjes van grote hulp zijn als je een goede spreker wilt zijn:

1.Spreek met melodie en emotie (en wees soms stil)

Wanneer deelnemers aan mijn workshops last hebben van spreekangst én het geluk hebben in een huis te wonen met kleine kinderen, adviseer ik ze dit: lees sprookjes. Het is een uitstekende manier om je stem te trainen. Wanneer de boze wolf spreekt, dan grom je vast vervaarlijk. De heks aan het woord? Je stemt kraakt en piept als een kromme grammofoonplaat. Goed zo, de jonge toehoorders hangen aan je lippen! Het goede nieuws is dat volwassenen niet heel anders zijn. Bij het luisteren naar een verhaal hoort iedereen graag een afwisselende stem. Terwijl je het sprookje voorleest aan jouw kleine luisteraar oefen je met melodie, emotie en stiltes. Zo voelt het minder raar als je die zaken later inzet voor een presentatie op je werk of pitch tijdens je sollicitatie. Laat het enthousiasme over jouw onderwerp maar doorklinken! En geloof me, niets is zo’n goede cliffhanger als een raak geplaatste stilte.

2. Vertel in geuren en kleuren

Herinner je de sprookjes nog die je als kind voorgelezen werden? Ik kan het huisje van koek en snoep waar Hans en Grietje aan knabbelden zo voor de geest halen. Dak van chocola, kozijnen van ontbijtkoek. Begin een presentatie met een rake, herkenbare anekdote en vertel deze in dezelfde geuren en kleuren zoals je dat zou doen bij een sprookje. Tijdens mijn workshops doe ik vaak een grappige oefening die komt uit de theatersport. Ik laat mensen een willekeurig onzinverhaal afmaken. Er is geen goed of fout einde. Ik wil alleen maar dat ik het verhaal kan beleven met al mijn zintuigen. Hoe klinkt het, smaakt het, ruikt het, voelt het? Laat jouw toehoorders het verhaal beleven met al hun zintuigen.

3. Wees de sprookjesheld in jouw eigen verhaal

Sprookjeshelden leven niet vanzelf lang en gelukkig. Ze moeten er iets voor doen! Ze leggen een reis af waarin ze onderweg flink op de proef worden gesteld. Assepoester lijdt onder haar boze stiefmoeder die haar laat schrobben en boenen, Roodkapje verdwijnt zelfs in de buik van een wolf. In onze levens is het niet anders. We willen allemaal graag iets: zinvol werk, liefdevolle relaties, gelukkige kinderen, afgeronde projecten. Laat jouw worsteling ook zien tijdens jouw presentatie. Die worstelingen zijn geen teken van zwakte. Integendeel, ze laten zien dat je in dingen gelooft en bereidt bent om daarvoor te knokken. En het beste van alles is dit: je weet mensen te raken met jouw presentatie omdat jouw toehoorders zich herkennen in jouw, unieke verhaal.

Zowel bij presenteren als solliciteren moet je een verhaal geloofwaardig over weten te brengen. Wij mensen zijn sociale wezens die continu denken in verhalen. Daarom houden we als kind zo van sprookjes en vertellen we, eenmaal volwassen, de hele dag door verhalen over onszelf en de mensen om ons heen. Maak daar gebruik van bij jouw sollicitatie, pitch of presentatie, want geen enkel algoritme weegt op tegen de kracht van een waarachtig verhaal.


Over de auteur:
Peter de Koning (1977) is presentatietrainer en oprichter van Spreek Met Lef. Hij leert mensen ontspannen te spreken voor elke groep.