fbpx

Wanneer ben je toe aan een video pitch?

Rob Overgaauw, 6 maart 2019

Video pitches worden steeds belangrijker. Steeds vaker wordt er om gevraagd door bedrijven. Het wordt gewoner, net zoals het plaatsen van een profielfoto op je cv tegenwoordig al lang heel normaal is. Het is duidelijk dat de veranderingen snel gaan, ook op het gebied van solliciteren. Maar wat is er nu belangrijk bij het maken van een goede video pitch?

Zet jezelf volop in beeld

Een video pitch maken is lastiger dan een goede brief schrijven. Met een brief kun je nog lekker creatief bezig zijn in je eigen vierkante meter. Of je kunt iemand met schrijftalent vragen je te helpen bij het schrijven. Met een video pitch is dat anders. Die moet je echt zelf maken, dat wil zeggen, jij staat volop in beeld en niemand anders.

Echt en niet ‘gemaakt’

Een goede video pitch moet sprankelend, duidelijk en wervend zijn. De kijker moet de indruk hebben dat het echt is en niet ‘gemaakt’. Je kunt dus niet iets van een papiertje oplezen voor de camera. Die natuurlijke manier van zijn en presenteren lukt alleen maar als je:

  1. zelfverzekerd genoeg bent
  2. weet waar je voor wilt gaan
  3. weet wat je gaat brengen in die nieuwe baan.

Het belang van een heldere boodschap

Regelmatig geef ik workshops voor De Broekriem over het maken van een goede video pitch. Af en toe kom ik hier weleens mensen tegen die nog ‘aan het bijkomen zijn’ van de klap van hun onvrijwillig ontslag. Als dat nog niet verwerkt is of als je nog geen duidelijk idee hebt wat je volgende baan moet worden, kun je hier tegenaan lopen bij het maken van een video pitch. Er is dan veel vertwijfeling en vaagheid. Je komt dan niet lekker uit je woorden. Terwijl je juist een goede indruk wilt maken door een duidelijke boodschap over te brengen. Ook recruiters willen meteen helder hebben wat je te zeggen hebt, zodat zij kunnen bepalen of jij een match bent.

Denk je erover een video pitch op te nemen?

Denk goed na over jouw boodschap, zorg voor genoeg zelfvertrouwen en focus op de baan waarnaar je solliciteert. Gelukkig zijn er ook veel workshops bij De Broekriem die je daarbij kunnen helpen. Ben jij iemand die wel weet waar je voor staat en waar je voor wilt gaan? Volg dan zeker eens een workshop over het maken van een goede video pitch bij DeBroekriem.


Over de auteur:
Rob Overgaauw is gericht op menselijke prestaties en heeft dit ruim 30 jaar gedaan in HR management rollen op MT en directieniveau. Nu richt hij zich vooral op het zichtbaar maken van ieders talent. Iedereen vertegenwoordigt een merk en ik help merken met hun zichtbaarheid en professionele profilering. Video is daarbij mijn favoriete tool.