fbpx

Vrijwilligerswerk als waardevolle ervaring richting nieuwe baan

Petra van der Vlugt, 6 februari 2019

Het aantal werklozen is voor het vierde jaar op rij gedaald, de economie trekt duidelijk weer aan in Nederland. Willy van der Es kan hierover meepraten. Zij zat de afgelopen maanden zonder werk. Ze gebruikte de periode tussen twee banen om zich te ontwikkelen en te ontdekken wat bij haar past. En met succes: zij is in februari gestart met een nieuwe baan die helemaal bij haar past.

Nadat Willy geen baan meer had besloot ze een nieuwe koers in te slaan. Tijdens haar zoektocht sprak ze met verschillende loopbaancoaches en mobiliteitsadviseurs om te bekijken of een baan als loopbaanadviseur iets voor haar was. Zo kwam ze ook in aanraking met DeBroekriem, waar Willy in Den Haag aan de slag ging als eventmanager: “Ik zag deze rol als een mooie kans. Niet alleen om ervaring op te doen in het organiseren van workshops, maar ook om zinvol bezig te zijn in de periode dat ik geen baan had en hierdoor mijn netwerk uit te breiden.”

Hoe jezelf te verkopen om die droombaan te vinden

Als eventmanager ben je vrij om workshops te organiseren met onderwerpen die je zelf interessant vindt. Willy organiseerde in Den Haag een sollicitatie café, waarbij mensen samen aan hun sollicitaties konden werken en zij als loopbaancoach mensen kon helpen. Maar ook een workshop over STAR en hoe jezelf te verkopen om die droombaan te krijgen. En dat laatste heeft gewerkt, want intussen heeft Willy een nieuwe baan gevonden. Vanaf februari is ze aan de slag gegaan als loopbaanadviseur bij Ruitenburg adviseurs & accountants. Willy: “De ervaring die ik heb opgedaan bij DeBroekriem heb ik zeker gebruikt bij de sollicitatie voor deze nieuwe baan. Ik heb meer ideeën gekregen over hoe workshops te organiseren, waar behoeftes liggen en daarop een workshop aan te laten sluiten. Hierbij heb ik veel van trainers geleerd, wat ik nu als loopbaancoach ook weer kan gebruiken.”

Waardevolle contacten

Willy kijkt met veel plezier en voldoening terug op de afgelopen periode: “Ik heb veel energie gekregen van alle mensen die ik heb ontmoet bij DeBroekriem. Omdat je allemaal in dezelfde situatie zit, is het fijn hierover met elkaar te sparren.” Willy heeft hierdoor niet alleen veel waardevolle contacten overgehouden, maar heeft ook nieuwe kanten van haarzelf ontdekt. Willy: “Ik heb een pragmatische aanpak en ik heb nu ontdekt dat dit goed van pas komt bij het sparren met anderen in de voorbereiding van een workshop.”

Vergroot je netwerk en doe positieve energie op!

Het is duidelijk dat Willy veel heeft gehad aan haar periode tussen twee banen in. Ze heeft daarom nog een tip voor werkzoekenden: “Volg in ieder geval de workshops van DeBroekriem, het is een goede voorbereiding op sollicitaties. Je leert jezelf en kwaliteiten beter kennen en hoe deze in te zetten in een sollicitatie en baan. Daarnaast leer je mensen kennen en vergroot je je netwerk. De sfeer is positief, wat je energie kan geven tijdens de soms energievretende periode om een baan te vinden. En gebruik vrijwilligerswerk, of dat nu als eventmanager is bij DeBroekriem of ergens anders – passend bij je loopbaan – als waardevolle ervaring. Dit kun je mooi meenemen in je werk!”