fbpx

Vind je droombaan met NLP

Hanneke Liemburg, 19 augustus 2019

NLP kan je helpen je doelen te bereiken door succesvoller te communiceren. Maar wat is NLP eigenlijk precies? Hoe kun je NLP gebruiken voor je eigen ontwikkeling en hoe helpt dat je bij het vinden van die droombaan? Deze vragen stonden centraal in een workshop ‘vind je droombaan met NLP’. Graag deel ik mijn ervaringen en tips!

Wat is NLP

De afkorting NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren en is bedoeld om je te helpen effectiever je boodschap over te brengen. NLP gaat uit van het idee dat ieder mens naar de wereld kijkt met een filter dat is gebaseerd op herinneringen en ervaringen. Dit filter heeft grote invloed op hoe je communiceert en overkomt, vaak zonder dat je dit door hebt. Het doel van NLP is dit onbewuste bewust maken. Zo biedt NLP inzicht en zet daarmee de deur naar innerlijke verandering open. Om je gedachten en daarmee je gedrag te kunnen veranderen.

Het communicatiemodel: wat gebeurt er in jouw hoofd?

Klinkt goed, maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Dit werd door de twee trainers geïllustreerd met behulp van het communicatiemodel. Dit model laat zien wat er in jouw hoofd gebeurt tijdens een gebeurtenis, zoals een sollicitatiegesprek. De binnenkomende informatie wordt door jou gefilterd. Zo laat je bepaalde informatie weg, je vervormt en generaliseert. Heb je bijvoorbeeld een herinnering van een vruchtbaar gesprek waar toch een afwijzing op volgde, dan kan dit leiden tot de overtuiging dat je ook nu niet zal worden aangenomen. Deze overtuiging is zo’n filter en wordt deel van jouw interne voorstelling. Er ontstaat een wisselwerking tussen die interne voorstelling, je stemming en lichaamshouding. Wat weer gevolgen heeft op je attitude en zo op je gedrag tijdens het gesprek. Wees je er dus van bewust hoeveel invloed jouw gedachten, en die filters, hebben op jouw gedrag.

Word je bewust van onbewuste overtuigingen

Het goede nieuws is dat je deze filters kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan jouw overtuigingen. Deze zijn niet per se waar, maar gebaseerd op eerdere ervaringen. De grote uitdaging is je bewust te worden van onbewuste overtuigingen. Om zo jouw interne voorstelling van de situatie te kunnen veranderen.

Hoe kun jij NLP toepassen in de zoektocht naar een baan?

NLP daagt je dus uit je af te vragen waar je overtuiging vandaan komt. Welke gebeurtenis heeft het zaadje geplant? Door niet-helpende overtuigingen onderuit te halen, verander jij de filters in je hoofd.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is jouw overtuiging waar?
  • Helpt de overtuiging je verder?
  • En welke gedachte helpt je dan wel verder?

Als je dit hebt vastgesteld, kun je jouw gedachtes veranderen. Essentieel hierbij zijn positief geformuleerde gedachten. Zo helpt NLP je te bevrijden van innerlijke blokkades. Zodat niets je meer in de weg staat bij het solliciteren en je vol vertrouwen voor die baan kunt gaan.

Nieuwsgierig naar meer?

Zou je meer willen weten over hoe NLP jou kan helpen? Het boek ‘Essenties van NLP’ van Lucas Derkz en Jaap Hollander is een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde NLP’er. En houd de website in de gaten voor events over NLP in jouw regio.


Over de auteur:
Hanneke Liemburg schrijft over de lessen die ze trekt uit de events van de Broekriem. In het dagelijks leven werkt ze in Amsterdam en woont ze in Utrecht, haar thuisbasis in de zoektocht naar die droombaan. Lezen, schrijven en leren zijn sleutelwoorden in deze niet aflatende queeste. Ze neemt jullie graag mee in haar ervaringen en nieuw verworden wijsheden door middel van haar blogs.”