fbpx

De video cv in opmars

Rob Overgaauw 8 maart 2018

Gaat de video cv nu wel of niet doorbreken? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Is dit een mooie kans om jezelf goed te presenteren bij een potentiële werkgever of bezorgt het idee alleen al je slapeloze nachten? Ik zeg: het doet er niet toe, gewoon doen!

We leven in een tijd dat er steeds meer gedigitaliseerd wordt en dat merk je ook bij recruiters. Een video cv is tweeledig, digitaal maar tegelijkertijd super persoonlijk. Zelfs al zou je een pitch- of video cv nooit gebruiken in een sollicitatie dan is het toch een aanrader. Het proces alleen al leert je veel over je zelf. Daarom dus: gewoon doen.

Met een video cv kun je duidelijk maken waarom jij die baan zo interessant vindt, waarom jij geschikt bent en wat jij in ieder geval persoonlijk zou willen bijdragen in het bedrijf. Het mooie is dat je echt jezelf tegenkomt. Wie zijn zenuwen de baas is en doorzet, heeft een voorsprong. Hier volgen enkele tips.

1. Lees niet gewoon je cv op

Een droge opsomming van die feiten voegt namelijk niets toe. In de workshops die ik onder meer voor DeBroekriem verzorg benadruk ik het persoonlijke deel: vertel wat jou motiveert. Of: noem enkele persoonlijke eigenschappen die interessant zijn om te weten voor je collega’s en toekomstige leidinggevende.

2. Wees enthousiast!

Waar kunnen mensen in jouw geval altijd op rekenen? Waarom vind jij jezelf geschikt? Als je sommige van deze dingen met een glimlach kunt brengen doe je het goed. Expressie (lees: enthousiasme) is een doorslaggevende succesfactor.

3. Goede voorbereiding is belangrijk

Je kunt je prima voorbereiden op zo’n video cv-shoot door vooraf te oefenen met je pitch. Liefst hardop. Daarmee kun je behalve je verhaal ook je stemexpressie testen. Ga niet overdrijven maar wees ook niet te vlak.


video cvRob Overgaauw (website)

Mensen hebben mij altijd geboeid en dat zie je terug in mijn carrière, waar human resources centraal staan. Recentelijk heb ik dit begrip uitgebreid met wat ik noem het toevoegen van visuele zeggingskracht van ondernemers, professionals en bedrijven. Ik train en coach hen om de beste versie van zichzelf aan hun markt te laten zien. Ik maak veel gebruik van video; video is helemaal mijn ding. Ik maak pitchfilms, employer brandfilms en video cv’s. Mooi dat ik mijn 30 jaar ervaring met HR-werk hier helemaal in kan zetten!