fbpx

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Britt Brackenie 2 januari 2017

Via DeBroekriem heb ik een Masterclass bijgewoond van Jacqueline Zuidweg. Een energieke dame die inmiddels ondernemers begeleid die ‘bijna’ failliet zijn. Ik zeg inmiddels, omdat ze verschillende keren in haar loopbaan haar plan zelf ook heeft moeten bijstellen. Wat kunnen wij als werkzoekenden van haar leren?

Als iets niet (meer) werkt, kies dan voor een andere weg

Jacqueline kwam op een punt in haar loopbaan waarin ze niet meer door een deur kon met haar compagnon. Een dikke leaseauto en goede verdienste maakte haar niet gelukkig. Nadat ze de knoop doorhakte om ermee te stoppen, had ze het gevoel dat ze zes jaar van haar leven heeft verspilt. Toch voelde het ook als een opluchting, maar wat nu? Creëer een nieuwe weg. Pak een vel papier en ga aan de slag met de volgende vragen: Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat zijn ontwikkelpunten? Waar krijg jij energie van? Welke mogelijkheden zijn er op de arbeidsmarkt? Wat wil je het liefst? En wie kan jou daarbij helpen?

Ondernemers, zorg voor een plan B

Jacqueline koos ervoor om te gaan ondernemen. In plaats van grote ondernemers te helpen, wilde ze nu aan de slag gaan met kleinere ondernemers met haar bedrijf Zuidweg & Partners. Ze stelde het doel om naar een jaar te bekijken of het werkt. Mocht het niet goed gaan, dan gaat ze terug de horeca in. Zorg er dus voor dat je altijd een plan B hebt. Beperk je niet tot één sollicitatieprocedure, maar blijf solliciteren en netwerken. Stel je voor dat je een sollicitatie de deur uit hebt gedaan. Een week daarna word je opgebeld en uitgenodigd voor een kennismaking dat diezelfde week nog plaatsvindt. Na dit gesprek word je uitgenodigd voor de tweede ronde die een week later plaatsvindt. Uiteindelijk krijg je het bericht dat de andere kandidaat beter aansluit bij het gewenste profiel. Als je in die tussentijd niet al verder hebt gekeken, zijn dat twee verloren weken geweest.

Blijf vertrouwen houden in jezelf

Eén ding weet Jacqueline zeker; dat ze mag vertrouwen op haar eigen kunnen. En dat moet je als werkzoekende ook nooit vergeten om te doen. Ondanks de tegenslagen die je meemaakt, moet je blijven vertrouwen in jezelf en de kracht zoeken om weer op te staan en door te gaan. Blijf in de spiegel kijken. Wat is goed gegaan? Wat is minder goed gegaan? En pas waar nodig je plan op basis van de bevindingen aan.

Afwijzing, opstaan en weer door gaan

Ik ben pas net terug van de teamdag van DeBroekriem, als mijn telefoon gaat: “Helaas Britt, we hebben gekozen voor een andere kandidaat. We waren allemaal onder de indruk van je, maar hebben gekeken naar de samenstelling van het team en gekozen voor…” De woorden gaan langs mij heen. Ik heb een brok in mijn keel. Ik ben weer gevallen, voel mezelf weer teleurgesteld, maar denk toch aan de woorden van Jacqueline. “Vallen, opstaan en weer door gaan.”


Ben jij in-between-jobs en wil je ook maandelijks een inspirerende masterclass volgen bij DeBroekriem? Meld je dan nu aan als evenmanager, want dan profiteer je van de teamdag die we elke maand organiseren voor ons hele team! Check www.debroekiem.nl/eventmanager/


BrittBritt Brackenie (LinkedIn)

“Als young HR professional ben ik opgegroeid in het mooie Brabant. Inmiddels woon ik samen met mijn vriend in Rhenen. Mensen omschrijven mij als een enthousiaste, ondernemende en creatieve dame die ABN spreekt, maar wel met een zachte G. Ik vind het leuk om anderen uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen, vandaar ook dat ik dol ben op het schrijven van stimulerende blogs!”