fbpx

Vacatures via Twitter

Mariëtte van der Kooij 6 november 2014

Hoe zet je Twitter in bij het vinden van een nieuwe baan? Wat zijn de do’s and don’ts? Deze en meer vragen kwamen aan bod tijdens de boeiende en inspirerende workshop van Maaike Ebbekink.

Na een hartelijk welkom door eventmanager Barbara Brinkmann en een voorstelrondje legt Maaike uit wat twitter precies is. Vervolgens geeft ze aan waarom deze social media tool handig is voor het vinden van een nieuwe baan. Je kunt er vacatures en tips vinden, jezelf laten zien én netwerken.

Laat jezelf zien

We lopen de verschillende stappen voor het maken van een account op Twitter langs. Belangrijke vraag is: hoe wil je dat anderen jou zien? Regelmatig komt deze vraag tijdens de workshop terug. Hoe beter je weet hoe je jezelf wilt profileren, hoe doelgerichter je kunt handelen en hoe sterker je profiel overkomt. Uiteraard is het belangrijk authentiek en consistent te zijn. Gebruik bijvoorbeeld je profielfoto voor twitter ook op andere social media. Herkenning en herhaling is belangrijk. Dit draagt ook bij aan je vindbaarheid. En wees je bewust van wat je twittert!

Vacatures zoeken

De welbekende # komt aan bod. Een goede manier om vacatures of trefwoorden op je vakgebied te zoeken. Ook kun je op twitter anderen citeren of een tweet retweeten (= doorsturen). Als laatste wat zijn de do’s and don’ts? Do’s: ga vacaturesites, interessante mensen en groepen volgen en plaats minimaal één tweet per week. Don’ts: plaats geen zinloze berichten, wees niet negatief en let op dat je niet teveel privé informatie geeft.

Een baan via Twitter

Een aanrader voor wie meer over tips voor het vinden van een baan via twitter wil weten, is het boek ‘#Twitter werkt!’ van Fiona Stoop. Naast informatie en tips vind je hier een overzicht van verzamelsites van Twitter-vacatures, o.a. de twittergids, en tweeps (mensen die twitter gebruiken) per functiegroep. Het was goed om mede in-between-jobbers te ontmoeten en deze workshop heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd om (verder) met twitter aan de slag te gaan #bedankt @EbbekinkMaaike en @DeBroekriem!