fbpx

Sollicitatiedip voorkomen? Out-of-home office

Laura Sannes 15 mei 2016

Tip tegen de sollicitatiedip: Out-of-home office

Sh*t! De trein gemist. Een héél half uur moet ik wachten op de volgende trein. Ik háát wachten, dus besluit na een korte dubsessie (pro: ik kan m’n laptop er nog even bij pakken, con: het kost geld) de Starbucks in te duiken. Iets wat ik tegenwoordig graag doe; gewapend met m’n digitale pen en voorzien van een bakkie troost buiten de deur schrijven. Wanneer je fulltime werkt is het leuk, zo’n home-office, maar na een tijdje in-between-jobs dreigt een sollicitatiedip als de muren thuis op je af komen en je uitgekeken raakt op je eigen foto’s. De plaatselijke koffieboer biedt dan ineens veel meer dan alleen koffie.

Voorkom een sollicitatiedip

Het valt me op dat veel mensen die langer thuis zitten er vooral van balen dat ze zoveel thúis zijn en dat ze in een sollicitatiedip komen. En dat merk ik ook aan mezelf. Als je niet oppast, kom je in zo’n passieve spiraal terecht en wordt het steeds lastiger om pro-actief te blijven. Naast een ritme aanhouden, probeer ik regelmatig buiten de deur aan het werk te gaan. In het kader van investering, trakteer ik mezelf zo nu en dan op een middag bij de Bagels & Beans of een super leuk zaakje bij mij in Hilversum (Your Coffee) om daar een paar uur te knallen met sollicitaties of voor mijn blog. Die paar uur leveren me vaak meer op dan diezelfde tijd thuis op de bank, dus vind ik het geoorloofd. Maar het blijft wel een dingetje, dat die koffietjes buiten de deur geld kosten. Net als bij de meeste werkzoekenden heb ik dat momenteel niet echt in overvloed.

Flexwerken bij Seats2Meet

Waar ik sinds kort ook groots fan van ben geworden is het Seats2meet concept. Seats2meet biedt op diverse locaties in Nederland werkplekken die je huurt voor een dag. Je zit dan met een groep freelancers, studenten, werkzoekenden, you name it, in een grote ruimte samen te werken. Ik vind het zelf super inspirerend; er hangt een onwijs motiverende sfeer. En weet je wat ook nog een bijkomend voordeel is? Bij sommige locaties betaal je met sociaal kapitaal. Que?

Betalen met sociaal kapitaal

Om te mogen flexwerken bij Seats2Meet, betaal je het luttele bedrag van nul euro. Het “enige” wat jij moet investeren is jouw kennis: wanneer iemand een vraag heeft over een onderwerp waar jij verstand van hebt, word je geacht die persoon daarin een stukje verder te helpen. En andersom zit er dus ook een enorme bron van beschikbare kennis om jou heen. (Weet je nog; waar je mee omgaat … 😉 )

Andere werkplekken buiten de deur

Helaas is het voor mij niet te doen om iedere dag bij Seats2meet te zitten; de trein kost immers wél echt geld. Maar in tijden van schaarste word je creatiever. Zo strijk ik tegenwoordig ook regelmatig met mijn overlevingspakket neer in de plaatselijke bieb. Ook daar kun je prima werken. Het is er wat rustiger en meer ieder-voor-zich, maar dat is prima. Het is even weg uit huis. En omdat je er een stukje voor hebt moeten reizen, ben je ook geneigd productiever te zijn in de tijd die je daar bent. Wanneer ik na zo’n dag thuiskom, kan ik dus weer echt genieten van het thuis zijn. En dat is denk ik iets wat we nog wel eens vergeten. Dat genieten. (Rianne schreef daarom eerder over Mindful solliciteren)

Zo, dan ga ik nu voldaan m’n trein halen! Maar ik ben trouwens nog wel benieuwd; hoe voorkom jij je sollicitatiedip? Werk je ook wel eens buiten de deur en zo ja; waar? Deel jouw tips en favoriete werkplekken hieronder. Wellicht zien we elkaar daar dan eens!


Laura Sannes (website)

Laura heeft Communicatie gestudeerd en voornamelijk werkervaring opgedaan in de online communicatie. In haar vrije tijd is ze als echte keukenprinses vooral in de keuken of aan de etenstafel te vinden. Gezonde voeding is haar passie. “Computeren en het internet zijn me met de paplepel ingegoten. Ook Social Media heeft vanaf het begin mijn interesse gewekt en is een onderdeel van mijn dagelijks (en professionele) leven geworden. Gaandeweg ben ik er ook achtergekomen dat ik schrijven erg leuk vind. De positieve feedback die ik daar op krijg, smaakt naar meer. In een baan vind ik menselijk contact en maatschappelijke verantwoordelijkheid erg belangrijk. Dingen aantrekkelijk en toegankelijk maken; daarin ligt mijn kracht. En als dat ook nog eens zichtbare resultaten oplevert, ben ik helemaal gelukkig!”