fbpx

Succesvol netwerken doe je zo

Michel Jansen | sollicitatiedokter.nl 13 februari 2018

Iedereen weet het inmiddels: de kans is groot dat je een baan vindt via mensen die je kent. Dan moet je alleen wel de juiste mensen in je netwerk hebben. Het bijwonen van netwerkbijeenkomsten is een uitstekend middel om je netwerk te vergroten. In dit artikel lees je tips over hoe JIJ de juiste personen kunt benaderen.

De betekenis van netwerken is breed. Een onderdeel van netwerken is het verzamelen van informatie en het krijgen van de namen van nieuwe mensen om mee te praten. Netwerken is in ieder geval niet: iemand direct om een baan, klus of gunst vragen. Door te praten met genoeg mensen en het verzamelen van voldoende informatie, hoor je vanzelf wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Stel jezelf constant de volgende vragen: “Wat kan ik voor die ander betekenen?” en “Met wie kan ik dit contact verbinden?”

Openen van een gesprek

De eerste benadering moet worden gedaan op een manier die je niet in verlegenheid brengt of je onhandig doet voelen. Sommigen leggen het eerste contact liever per telefoon, anderen via e-mail of juist persoonlijk. Gebruik de methode waar jij het meest comfortabel mee bent.

Natuurlijk kun je ‘open-minded’ het contact aangaan, maar het is veel efficiënter en effectiever als je voor jezelf een aantal doelstellingen voor het contact bepaalt. Je kunt het gesprek openen met een klassieke “Wat brengt jou hier?”, maar je kunt ook gerichter beginnen: “Ik probeer meer te weten te komen over […] en vroeg mij af of je straks 5 minuten hebt zodat ik je een paar vragen zou kunnen stellen over […]. Mijn achtergrond is in  […] en ik denk dat […] ook erg interessant is voor je.”

Je zult merken dat sommige mensen best bereid zijn om je te spreken en anderen iets moeilijker te benaderen zullen zijn. Als je weerstand voelt, probeer dan uit te leggen – zonder opdringerig te zijn – dat je gewoon een praatje wilt maken en je ze wellicht iets te bieden hebt. Als je nog steeds merkt dat je niet ‘écht contact’ maakt, vat dit niet persoonlijk op, ga gewoon verder naar een volgend contact.

Structureren van het netwerkgesprek

Door het gesprek te structureren vergroot je de kans dat jij je vooraf bepaalde doelstellingen behaald. Wees duidelijk over wat je kunt aanbieden en wilt krijgen. Start het gesprek lekker luchtig, door te zorgen voor een klik. Introduceer jezelf kort en bondig en toon interesse in het verhaal van de ander. Tussendoor probeer je de juiste informatie te verzamelen door antwoord te krijgen op vragen die er voor jouw carrière echt toe doen!

Kwalitatief versus kwantitatief netwerken

Zorg ervoor dat je de namen van een paar andere mensen die je zou moeten ontmoeten krijgt. Vraag of je geïntroduceerd kunt worden. Zo niet, noem dan, zodra je contact opneemt, de naam van diegene die jou zijn naam gaf en de reden dat je zijn of haar gegevens hebt gekregen. Benader tijdens een netwerkbijeenkomst minstens twee nieuwe contactpersonen. Het is de beste manier om je netwerk uit te breiden. Maar let wel… Ga niet als een kip zonder kop op iedereen afstormen.

Het volledige artikel is via deze link te bekijken!