fbpx

Succesvol (net-)werken in 2019: 5 tips

Marlie van der Heijden, 24 december 2018

Het jaar loopt ten einde, de feestdagen komen eraan en dat betekent dat de meesten van ons het “een tandje rustiger aan” doen. Ook als je druk met solliciteren bent geweest, is dit de uitgelezen periode om even pas op de plaats te maken en eindelijk eens je administratie bij te werken, dat boek te lezen… én je strategie voor het komende jaar te bepalen! Met deze vijf tips vergroot je je kans op succes in 2019. Zelf heb ik ze door de jaren heen vergaard en ik kan je beloven: ze werken echt!

Tip 1: Ruim op

Ja, je (groot-)moeder had gelijk: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Anno 2018/2019 geldt dit niet alleen voor je huis, want wat dacht je van die gigantische hoeveelheid documenten, mailtjes, appjes en foto’s op je laptop en telefoon? Neem bewust twee uur de tijd (eventueel met de pomodoro-techniek; google maar eens of download deze app) om effectief op te ruimen. Het maakt niet uit wat: begin gewoon ergens. Start bijvoorbeeld met 1 week waarin je elke dag 2 x 30 minuten op gaat ruimen, zowel virtueel als fysiek.

Tip 2: Ga flex(net-)werken

Ook zonder typische ‘locatie-onafhankelijke kantoorbaan’ kun jij gebruik maken van de voordelen van flexwerken en netwerken tegelijk. Reserveer een gratis werkplek bij een organisatie als Seats2Meet, inclusief wifi, koffie en thee. Sta open voor vragen en verzoeken van andere communityleden en stel hen ook jouw vragen. Zelf heb ik gedegen boekhoudkundig advies gekregen en heel wat flexwerkers leren kennen met elk hun eigen specialisme. Goud waard voor je eigen netwerk en nog gezellig ook! Natuurlijk is het ook heel leerzaam én goed voor je netwerk om naar de events van DeBroekriem te gaan.

Tip 3: Zet de hersens van anderen aan het werk

Zeg tegen iedereen die je ontmoet dat je een baan zoekt. Als je iemand spreekt die interessante contacten heeft of ‘via via’ wel eens hoort over openstaande vacatures, zeg dan niet alleen dat jij een baan zoekt en of diegene nog iets weet. Maar:

  • Vraag letterlijk of diegene je wilt helpen door op te letten in zijn of haar omgeving of er iets interessants voor jou voorbijkomt.
  • Benadruk hierbij dat je zoekt naar een baan waarin je “x, y en z” kunt doen. Formuleer dit zo kort, bondig en simpel mogelijk (oefen dit met een vriend of in je eentje).

Je vindt het wellicht spannend, maar jouw verzoek op deze manier formuleren activeert een ‘opdracht!’-functie in de hersenen van de ander. Door jouw verzoek geeft de ander zichzelf bewust de taken om op te letten en te zoeken.

Tip 4: Verbreed je kennis

De kans is groot dat jouw toekomstige nieuwe baan anders is dan de vorige, dus zorg dat je niet alleen bij blijft in je vakgebied, maar dat je cognitief gezien ook dynamisch, flexibel en soepel genoeg blijft (of wordt) om in verwante vakgebieden te kunnen functioneren. Dit geldt voor alle leeftijdsklassen. Iedereen kan leren, ook met een beperkt (of zelfs helemaal geen) budget; internet is je beste vriend. Heb bewust oog voor van wie je iets kunt leren in je omgeving of op netwerk- en flexwerk- gelegenheden. Totaal niet jouw vakgebied? Zie het dan als kans om je luistervaardigheid te trainen. Ik heb bijvoorbeeld meerdere mooie artikelen en case-studies voor mijn workshops geschreven naar aanleiding van verhalen van mensen die totáál ander werk doen dan ik!

Tip 5: Stippel je strategie uit en doe dit bewust

Om gestructureerd en doelgericht te werk gaan is het goed voor jezelf een globale strategie te bepalen. Doe dit op een manier waar jij je fijn bij voelt, alleen dan houd je het goed vol en kom je tot de beste resultaten.

Is het voor jou bijvoorbeeld moeilijk een ritme aan te houden nu je zonder baan zit? Dan kan ‘een ritme creëren’ één van je eerste doelen zijn. Misschien werkt een fysieke, zichtbare weekplanner in de keuken voor je, of een app die je op gezette tijden geheugensteuntjes geeft. Vind je het moeilijk jezelf te motiveren bij het zoeken naar een baan? Bedenk, visualiseer, bespreek en leg vast wat voor jou motiverende activiteiten of gedachten zijn. Plan ook tijd voor ontspanning en het bijwerken of bijsturen van je planning in. Evalueer af en toe om methodes die niet werken zo snel mogelijk aan te passen naar wat wél werkt.

Maak een strategie om jouw persoonlijke motivators een vaste plek in je leven te geven, het is zeker de moeite waard! Want als je gemotiveerd bent, word je geïnspireerd én inspiratie zorgt voor een positieve mindset om de best passende nieuwe baan (en wie weet, nog meer..) te vinden.


Over de auteur:
Marlie van der Heijden is bedrijfsethicus en oprichter van Involve Ethics. Ze geeft advies en trainingen op het gebied van integriteit en bedrijfsethiek aan (HR-)professionals, managers en bestuurders en is de bedenker van FunEthics. Haar grootste hobby, naast lezen en schrijven, is schilderen. Ze is moeder van een dochtertje. Haar motto is “Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd”. marlie@involve-ethics.nl