fbpx

Stress? Lees hier 4 tips voor ontspannen solliciteren!

14 november 2018
Deze tips zijn gepubliceerd op de website van de Week van de Werkstress. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website.

Werk zoeken is hard werken; solliciteren is een fulltime baan. Juist als je werkzoekend bent, is het belangrijk om stil te staan bij eventuele stress die je ervaart tijdens je zoektocht naar een baan. Hoe je werkstress voorkomt? Daar wordt tijdens deze Week van de Werkstress bij stilgestaan. In deze blog delen we 4 tips die je kunnen helpen om stress tijdens het solliciteren te verminderen!

1. Pauzes zijn belangrijk

Pauze nemen helpt om je hoofd leeg te maken. Daarnaast houdt een korte pauze eens in de zoveel tijd je ook scherper door de dag heen. Probeer tijdens zo’n pauze even goed te ontspannen; ademhalingsoefeningen kunnen je helpen rustiger te laten voelen. Een goede lachbui helpt ook goed tegen stress: kijk in die pauze bijvoorbeeld eens een grappig filmpje, of bel een vriend/vriendin die je altijd aan het lachen maakt.

2. Maak lijstjes

Door aan het begin van de dag een to do-lijstje te maken, krijg je een goed overzicht van wat je die dag moet doen. Dit kan je ook doen aan het eind van de dag, zodat je gelijk van start kan de volgende morgen en niet alles in je hoofd blijft hangen. Stel hierbij reële doelen, zodat je er een voldaan gevoel aan overhoudt. Focus je ook niet alleen op wat je móet doen, maar sta ook regelmatig stil bij wat je al gedaan en bereikt hebt!

Je kunt ook een lijstje maken van energiegevers en energievreters. Wissel de taken die energie kosten af met de taken waar je energie van krijgt, en zorg ervoor dat je ook écht tijd maakt voor de taken waar je het meeste energie van krijgt.

3. Omgeving

Rommel kan ook stress veroorzaken; het kan dus helpen om regelmatig je bureau, auto, computer of tas op te ruimen. Zit jij vaak thuis in je woonkamer te zoeken naar een geschikte baan? Verandering van omgeving kan helpen om je beter te concentreren en meer focus aan te brengen in je zoektocht!

4. In balans

Probeer privé-afspraken en sociale activiteiten niet af te zeggen als je druk bent met solliciteren. Wie hard werkt, moet hard ontspannen; dit geldt zeker in je zoektocht naar een baan. Een gezellige avond met een vriendin kan juist zorgen voor een goede afleiding – of leiden tot een interessante tip!