fbpx

Stop met solliciteren

Ronald Geesing, 15 april 2019

Hoe voelt dat om te schieten met hagel? Je kent het wel, je hebt gereageerd op een vacature en je brief en cv waren natuurlijk prima in orde. Echter weer een teleurstelling, weer afgewezen. Niet eens een uitnodiging gehad voor een gesprek, terwijl je toch prima in het gevraagde profiel past. Hoe kan dat nou? Om moedeloos van te worden. Wat klopt er dan niet aan mijn cv of brief, zo vraag je je af.

Wat wil jij nu eigenlijk het liefst?

Twijfel niet langer, stop met solliciteren! Maar wat dan? Wat wil je nu eigenlijk het liefst, heb jij je dat al eens goed afgevraagd? En niet: hoe kan ik het beste zorgen voor mijn broodwinning? Maar, wie ben ik, wat is mijn kracht, mijn passie, mijn speciale talent of combinatie wat mij uniek maakt en onderscheidt van anderen? Waar word ik blij van, waar wil ik het liefst de hele dag mee bezig zijn, welke vaardigheden wil ik gebruiken en in welke kennis ben ik het meest geïnteresseerd?

Wie wil ik zijn en wat wil ik bijdragen, wat is eigenlijk mijn persoonlijke missie, mijn ultieme drijfveer? Wanneer dit alles, wellicht meer, scherp in beeld is gebracht, dan weet je wat je te doen staat en hoef je niet meer te solliciteren. Van binnenuit ontstaat dan als vanzelf een drive, voldoende energie en moed om de vorm te vinden voor de plek waar jij het beste op je plaats bent.

Ga op onderzoek uit

Jouw unieke bijdrage moet vervolgens ‘vermarkt’ worden. Met andere woorden, wie of wat wil ik graag van dienst zijn? Waar wil ik mijn waarde toevoegen? Ik voorzie in een behoefte, maar waar zit de vraag, wie wil hiervoor betalen, en wel zoveel dat voor mij een prettig leven mogelijk is/wordt? Dat vraagt onderzoek, oriënteren op de markt van vraag en aanbod. Antwoorden zoeken bij je vragen. Dat vraagt actie, daadkracht, doorzettingsvermogen, moed, nieuwsgierigheid, voldoende belangstelling kunnen opbrengen.

Maak van je crisis een kans

Op internet kun je natuurlijk vragen beantwoord vinden, maar onderzoek in de ‘echte’ wereld, in relatie treden met relevante anderen, is toch echt van belang. Weet dan dat er genoeg mensen zijn die jou graag willen helpen bij jouw onderzoek. Geef ze dat goede gevoel en betrek ze bij jouw zoektocht. Laat ze vooral daarna ook weten waar je bent uitgekomen. Maak van je crisis een kans. Leer meer over jezelf, jouw unieke bijdrage waarmee jij de wereld kunt verrijken. En wil je meer ondersteuning, zoek dan een buddy of coach om de goede voortgang erin te houden. Ik weet zeker dat je het kunt!


Over de auteur:
Ronald Geesing is loopbaanadviseur/arbeidsdeskundige/trainer/coach van Kernvoud. Hij heeft 30 jaar ervaring met begeleiding, coaching en training van deelnemers op zoek naar een meer vervullend werkleven. Hij heeft diverse rollen vervuld in zijn loopbaan, zoals manager, verkoper, trainer, coach, arbeidsbemiddelaar, loopbaanadviseur, personeel- en opleidingsadviseur, selecteur, inspecteur, arbeidsdeskundige, lid ondernemingsraad, begeleider intervisie, werkte bij de overheid en in het bedrijfsleven en is ondernemer. http://www.kernvoud.nl/