fbpx

Stop de afwijzingen: start met LinkedIn!

Yvonne Dam, 24 april 2019

Huilend belde ze me op: “Ik ben weer niet uitgenodigd voor een gesprek. En ik wil het zo graag. Die baan was me op het lijf geschreven. Iedere keer krijg je zo’n nietszeggende afwijzing, zodat ik nog niet weet waar het aan ligt. Wat kan ik daar nu aan doen?”

Mijn klant had het gehad. Iedere keer vol enthousiasme jouw CV verbeteren, je motivatiebrief schrijven en toch weer worden afgewezen. Herken je dat?

Wees ze een stapje voor

Het is frustrerend en ongemakkelijk. Maar het goede nieuws is: je kunt er wel wat aan doen. Je kunt zorgen dat mensen jou al kennen voordat je de brief opstuurt. Je kunt ervoor zorgen dat mensen jou vragen om te solliciteren, omdat ze zien dat jij de expertise hebt.

Je gebruikt daarvoor het grootste netwerk en sollicitatie-platform dat er is: LinkedIn. Bijna 80% van de Nederlandse beroepsbevolking gebruikt LinkedIn. Werkgevers kunnen er gratis hun vacatures plaatsen én in één oogopslag zien wie er geschikt is voor deze baan. Dus als je op dit moment nog niet actief bent op LinkedIn, is dit hét moment om te starten!

Hoe doe je dat?

Je maakt gebruik van alle belangrijke onderdelen van LinkedIn. Ieder onderdeel op zich is belangrijk en helpt. Voeg de onderdelen samen en er ontstaat iets bijzonders. Je spreekt dan van de Magische LinkedIn Mix. Dit is waar de Magische LinkedIn Mix uit bestaat:

Jouw profiel is jouw visitekaartje. Net zo belangrijk, of in feite belangrijker, dan jouw CV. Jouw profiel laat jouw ervaring zien, de resultaten die je hebt behaald én jouw vaardigheden. Je verwerkt hierin ook de zoekwoorden die ervoor zorgen dat je sneller hoger in de resultaten komt bij een zoektocht van een recruiter.

Je gaat jouw netwerk uitbreiden met relevante mensen, bijvoorbeeld HR managers en recruiters. Of denk aan mensen die jouw toekomstige baan nu vervullen. In feite die mensen die jou vertellen dat er een functie vrijkomt en die jou willen voordragen voor die functie. Jouw netwerk kan je ook aanbevelen via de speciale LinkedIn functie. 

  • Laat van je horen

70% Van de functies wordt vervuld via-via, uit het netwerk. Zorg dus dat jij de eerste bent die in gedachten komt als er een functie vrijkomt. Dit doe je door regelmatig actief te zijn op LinkedIn. Door updates te delen met jouw netwerk. 

En nu?

Klinkt eenvoudig nietwaar? Ja, gelukkig maar. Dit is een makkelijk toepasbare strategie, die ook jou kan helpen. In dit blog heb ik alleen de hoofdlijnen met je kunnen delen. Er zijn meer stappen en details die jou helpen met het sneller vinden van een baan met LinkedIn. Wil jij weten wat die stappen zijn, en hoe JIJ jouw baan vindt met LinkedIn? Kijk eens op mijn website en bekijk ook de vele tips & tricks op https://www.debroekriem.nl/blog/

 


© Minneboo Fotografie
Nicole Minneboo

Over de auteur:
Yvonne Dam is loopbaancoach en life coach. Zij helpt mensen meer genieten van hun leven én werk. Omdat je werk een essentieel onderdeel is van jouw leven, is het belangrijk dat je werk hebt waar je blij van wordt. Dan kan je pas echt genieten. www.amaze-yourself.com/nl