fbpx

Stijlvol solliciteren

Dorine Boudewijn, 15 mei 2019

Een gesprek met stylist Dorine Boudewijn van ‘Meer dan stijl’. Welke tips heeft zij voor sollicitanten? Lees haar enthousiaste verhaal en laat je inspireren. Je kleding, je keuze voor eigenheid, de kleuren in jouw leven… ze kunnen een groot effect hebben op wat jij wil bereiken en op hoe jij je voelt. Lees en leer!

Hoe ga je meestal te werk als stijlcoach?

Kleur is vaak een goed beginpunt. Mensen kijken vaak minder kritisch naar zichzelf als we het over kleur hebben, dan wanneer het over stijl en figuur gaat. Bij stijl gaat het niet alleen om het model kledingstuk, maar ook om stof, structuur, print, glans, verhoudingen en noem maar op. Het is een creatief proces waarin je ontdekt hoe je op een stijlvolle manier buiten de lijntjes kunt kleuren.

Uiteindelijk is de werkwijze die ik hanteer de vraag van mijn cliĆ«nt. Ik kan iemands figuur heel technisch bekijken, maar wat voor mij voorop staat is hoe iemand naar zichzelf kijkt. Sommige mensen willen graag aan zichzelf werken. Na een stuk persoonlijke groei kan het heel mooi werken om naar kleur en kleding te werken, zodat je uitstraling helemaal bij je nieuwe leven past. Andersom kan ook natuurlijk. Eerst werken met uiterlijk, soms gebeurt er dan ook innerlijk wat, maar dat hoeft niet altijd.”

Hoe ben je stijlcoach geworden?

Vanuit het ontwerpen ben ik ook in dit beroep gerold. Tien jaar geleden begon ik met Atelier ByDo met het geven van naailessen en ontwerpen in opdracht. Ik wilde klanten graag goed kunnen adviseren over kleding die ze zelf maken of laten maken. Het geven van kleur- en kledingadvies vond ik zo leuk, dat ik me daarin verder ben gaan ontwikkelen. Met name tijdens de kleursessies komen er vaak persoonlijke onderwerpen aan bod. Soms kan een sessie (of een reeks sessies) ertoe leiden dat iemand een talent van vroeger weer oppakt en het roer omgooit. Of dat iemand zichzelf meer gaat waarderen. Of een stap zet naar meer zelfstandigheid. Dan ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit beroep mag uitoefenen en dat ik aan het proces heb mogen bijdragen.”

Wat is jouw belangrijkste tip?

Waar je bij solliciteren veel impact mee maakt is de eerste indruk, net als de kleuren die je draagt op je profielfoto/cv. Ik sprak een keer met een vrouw die aan het solliciteren was, maar steeds niet uitgenodigd werd. Ik vroeg haar of ik haar cv mocht bekijken. Daarop stond een foto waarop ze een rood jasje droeg. Ik heb haar geadviseerd de foto te veranderen. Op haar nieuwe foto droeg de vrouw in kwestie een blauw jasje, dat veel meer stabiliteit, betrouwbaarheid en deskundigheid uitstraalt. Binnen twee weken had ze een baan.”


Over de auteur:
Dorine Boudewijn is life coach, imago coach, stylist en designer. Je kunt Dorine ook omschrijven als verfrissende smaakmaker, originele ontwerper, zonnige adviseur en speelse rebel. Of als creatief, out of the box, rustig, sociaal en veerkrachtig. Haar expertise, levenservaring, talenten en eigenschappen komen samen in Meer dan stijl.