fbpx

Solliciteren? Stop met jezelf verkopen!

Nancy Boot 21 december 2017

Ben je aan het solliciteren of ga je dit binnenkort doen? Vind je dit spannend? Heb je het gevoel dat je jezelf moet verkopen? Ik heb goed nieuws voor je! Je hoeft jezelf niet te verkopen.

Dat klinkt gek hè? Je leest overal: ‘jezelf presenteren’, ‘goed voor de dag komen’, ‘de eerste indruk is cruciaal’. Natuurlijk speelt de eerste indruk een grote rol. En het is logisch dat je spanning voelt, want je wilt die ene baan of opdracht graag! Het is alleen niet nodig om jezelf te verkopen of je anders voor te doen dan je bent. Hieronder geef ik vijf tips om te solliciteren zonder jezelf te verkopen!

1. Erken dat je uniek bent

Ik hoor vaak: “Ja maar… ik moet onderscheidend zijn!” Knoop dit als eerste in je oren: dat ben je al! Van jou is er namelijk maar één op de hele wereld die de dingen doet op jouw eigen-wijze manier.  Super mooie gedachte toch?

2. Zorg dat je weet wat jouw toegevoegde waarde is

Waarom ben jij degene die ze moeten hebben? Kruip bij de voorbereiding van je sollicitatie in de huid van de werkgever. Als jij de werkgever zou zijn, wat wil jij dan horen? Waarom zou je een kandidaat aannemen? Welke eigenschappen moet de ideale werknemer hebben?

3. Weet ook waar je ontwikkelpunten liggen

Zijn er bepaalde taken die je jou niet moet laten doen, want dan wordt het een puinhoop…? In je gesprek getuigt het van veel lef en vooral zelfbewustzijn als je dit uitspreekt. Om vervolgens af te sluiten met: “Maar waar je me wel voor moet hebben is…”

4. Vind een antwoord op de volgende vragen:

Waar loop jij voor warm? Wat zijn je stokpaardjes en waar ben je goed in? Zet dit voor jezelf op papier. Als jij praat over wat jou raakt en waar je blij van wordt dan heeft dat heel vaak te maken met zaken waar je goed in bent! Dan hoef je jezelf niet te verkopen. Je bent gewoon jezelf!

5. Spreek dit uit!

Ik bedoel letterlijk uitspreken, naar jezelf! Ga desnoods voor de spiegel staan. Gebruik bovenstaande tips om een pitch te formuleren, waarin je vertelt wie jij bent, wat jij te bieden hebt en waar je warm voor loopt. Oefen je pitch bijvoorbeeld in de auto. Maar let op! Maak er geen ingestudeerd verhaal van. Zorg dat je natuurlijk overkomt. Oefen daarna met een goede vriend(in) en liefst ook met iemand die jou minder (of zelfs niet) kent.

Veel High5 gewenst!


Solliciteren stop met jezelf verkopen


Nancy Boot (LinkedIn)

Na haar studie rechten en tien jaar ervaring in werving & selectie startte zij in 2010 als loopbaancoach. Nancy leert (met name) vrouwelijke professionals opscheppen, zodat ze vol zelfvertrouwen netwerk- en sollicitatiegesprekken in kunnen. Met een aanzienlijk grotere kans op de baan van hun dromen. Zij combineert coaching met zelfverdediging/boksen.