fbpx

Solliciteren met zelfvertrouwen: 3 tips

Margreet Jonker, 7 januari 2019

Zelfvertrouwen moet je opbouwen. Om voor jezelf op te kunnen komen en succesvol te solliciteren: je hebt er allerlei voordelen bij. Het is voor de één harder werken dan voor de ander, maar met een paar handige tips zorg je ervoor dat je overkomt op de manier die je graag wilt. Met zelfvertrouwen.

Hoe je dat beter aanpakt? Ik vroeg het mijn netwerk, dat met een aantal handige tips kwam!

Jezelf van nu en jezelf van vroeger

Je kent jezelf het beste. Dat is fijn, maar leidt er ook toe dat je niet goed ziet hoe zeer je vooruit gaat. Welke stappen je maakt. Omdat je iedere dag een klein stapje kunt maken, waardoor je niet door hebt dat je verandert.

Terwijl de jij van nu er heel anders uitziet dan de jij van een paar jaar geleden. Dat je nu heel anders handelt dan een paar jaar terug. Met meer zelfvertrouwen, omdat je beter weet wat je wilt. Wat je niet wilt. Denk terug aan een sollicitatie van een aantal jaren geleden. Hoe je het toen aanpakte. Zoek de verschillen met hoe je het nu doet, omdat je ervan hebt geleerd. Het verschil is groter dan je zult denken.

Lichaamsbeweging en voeding

“Ik zorg ervoor dat ik voldoende beweeg en gezond eet. Voor mezelf, maar ook om er in gesprekken met anderen voor te zorgen dat ik meer zelfvertrouwen heb. Ik voelde me altijd onzeker ten opzichte van anderen die er fysiek groter en gezonder uitzagen. Dat is nu voorbij, waardoor ik beter voor de dag kom.”

Zorg ervoor dat je goed in je vel zit. Figuurlijk, maar ook letterlijk door voldoende te bewegen en gezond te eten. Lastig om op korte termijn de vruchten van te plukken, maar wel een interessante investering voor later.

Handdruk en stemgebruik

Tenslotte, zorg er tijdens het gesprek, net als in een brief voor dat je de juiste indruk maakt.

“Ik geef een stevige handdruk, steviger dan ik altijd gewend was. Ik zorg ervoor dat ik net iets luider spreek dan ik gewend ben. Twee manieren om zelfvertrouwen uit te stralen, ook al voel ik me op dat moment niet zo. Het helpt me tijdens sollicitaties, maar ook tijdens vergaderingen en andere belangrijke gesprekken met klanten.”


Over de auteur: Margreet Jonker

Persoonlijke groei intrigeert mij. Ook jij bent GOUD waard! Ik ga uit van de mogelijkheden van mensen, van wat ze wél kunnen en van dat waar hun hart naar uit gaat. Deze combinatie maakt dat mensen niet alleen succesvol zijn in wat ze doen, maar ook gelukkig zijn en zich helemaal op hun plek voelen. Mijn deskundigheid en ervaring maken dat ik mensen kan motiveren en stimuleren, dit doe ik op een spontane, enthousiaste manier en ik ben oprecht betrokken bij de ontwikkeling van mensen.

Deze blog komt van de website van Margreet Jonker.