fbpx

Solliciteren is topsport: 3 tips om energiek te zoeken naar werk

Inge Hulshof, 3 april 2019

Zoeken naar werk is keihard werken. Je moet iedere keer investeren. Je verdiept je in een organisatie, hebt een netwerkgesprek, schrijft een sollicitatiebrief en mag misschien op sollicitatiegesprek komen. Je hebt goede hoop, dit is jouw vacature! En dan komt helaas toch de afwijzing. De afwijzing doet op zichzelf niet eens zo heel veel pijn. Wat wel enorm steekt, is dat je nog steeds niet weet wanneer je wél aan de slag kunt en dit hele proces weer opnieuw moet doorlopen. Dit is zwaar en kost energie, heel veel energie.

Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goed op je energiebalans let tijdens het zoeken naar werk. Ik geef je 3 tips om dit te doen. Zodat jij met meer energie en enthousiasme jouw zoektocht naar werk kunt voortzetten.

Tip 1: Ontspan, ga leuke dingen doen

Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het is zo belangrijk! Je kunt het zoeken naar werk vergelijken met topsport. Je moet alles geven, continu investeren, zonder dat je weet wanneer je succes hebt. Topsporters trainen geen 8 uur per dag omdat dat lichamelijk en mentaal te uitputtend is. Jij kunt dus ook niet fulltime zoeken naar werk. Dat houdt niemand vol.

Heb je in de ochtend gezocht naar vacatures? Ga dan in de middag iets doen waar je energie van krijgt. Ga naar buiten, ga sporten of ga iets leuks doen met een vriend(in). Voel je vooral niet schuldig over dit soort activiteiten. We zijn geneigd altijd harder, meer en sneller te willen, terwijl we vergeten om op te laden. Jij hebt hard gewerkt, dus je hebt deze ontspanning verdiend!

Tip 2: Doe de dingen die energie kosten zo efficiënt mogelijk

Iedereen heeft aspecten in het zoeken naar werk die energie kosten. Misschien zie jij er als een berg tegenop om een werkgever te bellen. Of verafschuw je het surfen op internet op zoek naar interessante bedrijven. Zorg dat je deze activiteiten afbakent. Pleeg het telefoontje meteen aan het begin van de dag. Of zet een wekker, zodat je niet een halve dag doelloos rond surft op het internet.

Nog beter is het om je te richten op de dingen die je wél leuk vindt. Ben jij een echte netwerker? Ga dan niet online zoeken naar vacatures, maar plan netwerkgesprekken in. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap. Jij doet iets leuks én je werkt aan je zoektocht naar nieuw werk.

Tip 3: Blijf jezelf uitdagen

Toen je nog werkte, werd je continu uitgedaagd. Je moest nieuwe dingen proberen, onverwachte problemen oplossen, vaardigheden bijspijkeren, et cetera. Dit maakte je werk waarschijnlijk leuk en dynamisch. Probeer dit ook vast te houden in je zoektocht naar werk. Heb jij al een online video CV? Of heb je nog meer te leren over het voeren van een goed netwerkgesprek? Verdiep je hier in! Je kunt je natuurlijk ook verdiepen in nieuwe onderwerpen uit jouw vakgebied of misschien heb je altijd al een cursus Frans willen doen. Dit is het uitgelezen moment.

Door jezelf te blijven ontwikkelen, hou je het gevoel van vooruitgang vast. Wat weer helpt om gemotiveerd te blijven. Vergeet ook niet je nieuw opgedane kennis en kunde te vermelden op je CV.


Over de auteur:
Inge Hulshof is doctor in de arbeids- en organisatiepsychologie en deed de afgelopen jaren onderzoek naar een dragelijke zoektocht naar werk. Vanuit haar eigen onderneming Hulshof Career Development coacht en traint ze individuen en organisaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Daarnaast werkt ze als psycholoog bij Solvitaal waar ze mensen die met stressklachten uitvallen terug begeleidt naar werk.