fbpx

Sollicitatiekleding: Versterk je uitstraling!

Hannet Johannes 19 september 2016

De meteorologische herfst was begonnen en het werd die dag 30 graden. Alleen al deze informatie zorgde ervoor dat ik besluiteloos voor mijn kledingkast stond. Wat het niet makkelijker maakte, was dat ik vandaag naar mijn eerste event van DeBroekriem ging waarbij het draaide om sollicitatiekleding.

 

Leuke en serieuze indruk maken met goede sollicitatiekleding

Je wilt toch een beetje een leuke maar serieuze indruk maken, zeker als de bijeenkomst gaat over kleur! Omdat al mijn zomeroutfits te casual zijn, besluit ik uiteindelijk voor het meest kleurloze in mijn kast te gaan: een donkergrijs jurkje. Wel gestyled op zijn Hannets natuurlijk, dus met een blote schouder, een zuurstokroze top er onder en mijn glittergympen, om het af te maken.

 

Welke kleding doe je aan bij een sollicitatiegesprek?

Direct bij binnenkomst in de ruimte van Rabobank Alkmaar, wordt al duidelijk dat iedereen die ochtend iets langer voor de kast heeft gestaan. Zelfs Janny ter Meer, die de workshop over sollicitatiekleding begeleidt, geeft aan dat ze even in dubio was. Voor één van de andere deelneemsters was het helemaal lastig: in de middag na deze workshop heef ze een sollicitatiegesprek. Het zorgde in elk geval direct voor een mooi gespreksonderwerp. Want wat doe je aan met sollicitatiegesprekken als het 30 graden is? Blote schouders? Blote benen? Slippers?

 

Uit wat voor gezin denk je dat ik kom?

Na een intro van Eventmanager Angelique starten we met een korte sessie over de wijze waarop je overkomt en over wilt komen bij een sollicitatiegesprek. Gewoon, door tegenover één van de andere deelnemers te gaan staan en de vraag die Janny noemt te herhalen. “Wat voor collega denk je dat ik ben?” of “Uit wat voor gezin denk je dat ik kom?” Je leert zo op een leuke manier wat anderen in eerste oogopslag over je denken. In mijn geval zorgden de antwoorden voor veel herkenning. Erg fijn om bevestigd te krijgen dat mijn uitstraling overeen komt met wie ik ben!

 

Niet in één hokje te vangen…

Er was wel alle tijd om met stoffen te kijken wat anderen het best bij je vinden staan. Erg leerzaam om te doen! En ook verrassend, want normaal zou ik echt met een grote boog om de kleur bruin heen lopen… Als laatste werd er aandacht besteed aan de kleur en de stijl van kleding en wat dat zegt over hoe je overkom. Zo zijn er formele kleuren en stijlen, maar ook stijlen die je beter aan kunt doen als je gaat solliciteren bij een minder formeel georganiseerd bedrijf. En mijn grijze jurk, blote schouder en glittergympen gaven direct maar weer aan dat je vaak niet in één hokje te vangen bent… Maar het loont zeker je bij het kiezen van sollicitatiekleding daar bewust van bent!hannet-johannes over sollicitatiekledingHannet Johannes (LinkedIn)
“Een communicatie- en organisatietalent dat het sterkst is op het snijvlak tussen (be)denken en doen, dat ben ik. Door mijn proactieve manier van werken, weet ik plannen en ideeën om te zetten naar een goed resultaat. Of het nu gaat om goede teksten, mooie events of totale campagnes, ik zet er graag mijn tanden in en maak er iets moois van. “