fbpx

Sollicitatiebrief in je eigen stijl

Eva Haarsma, 19 oktober 2018
Dit artikel is gepubliceerd door Bonque. Omdat het handige tips bevat, delen we graag een deel hiervan met jullie! Klik hier voor het volledige artikel. Meer lezen? Zie ook: Kernkwaliteiten of Open Sollicitatiebrief schrijven.

Een goede sollicitatiebrief kan lastig en frustrerend zijn. Maak je geen zorgen en vooral ook geen illusies: dat is het voor iedereen. Je wil namelijk dat je er ‘goed opstaat’. Je persoonlijkheid moet uit je sollicitatiebrief spreken, je wil vertellen wat je allemaal kan en zorgen dat je eruit springt tussen al die andere sollicitanten. Je hebt maar 1 kans voor een goede first impression en het is daarnaast nog eens platte tekst – dus geen mimiek die het geheel kleur geeft en waarmee je jezelf kunt verkopen. So much to think about… Help! Loop je helemaal vast? Gooi het eens over een totaal andere boeg! We geven je wat nieuwe invalshoeken voor een unieke sollicitatiebrief.

Een spetterende opmaak

Ook digitaal kun je kiezen voor een unieke opmaak. Denk bijvoorbeeld aan een vette infographic, een pakkend gifje of een QR-code. Maak een animatie van een digitale versie van jezelf die door het leven loopt en ondertussen allemaal skills en kennis verzamelt. In videogame-format misschien? Bedenk vooral ook in welke vorm je jouw expertises het best kunt laten zien. Een sollicitatiebrief geschreven in programmeertaal? Een portfolio met je gaafste ontwerpen? Een belachelijk indrukwekkende website… Gaat het ontwikkelen van een app over jezelf te ver? Laat de gebaande paden voor wat ze zijn en bedenk vooral wat je echt kenmerkend voor jezelf vindt. Wat je het liefst wil dat mensen over je te weten komen. En maak er iets amazings van. Niet alleen val je er enorm mee op, je hebt hiermee direct laten zien wat je allemaal bedenken en maken kan. En het heeft jouw unieke persoonlijke touch.

Geef jezelf helemaal bloot

Niet letterlijk natuurlijk. Meer op de manier dat je echt iets van jezelf laat zien. Een recruiter die al zingend en gitaarspelend over zichzelf vertelt; het kwam niet zo lang geleden nog voorbij op Facebook. Op LinkedIn krijgt ook regelmatig iemand met een sprankelende presentatie van zichzelf alle aandacht. Misschien is het al niet meer heel vernieuwend, maar het spreekt nog steeds aan om jezelf op deze manier te presenteren. Kijk maar eens hoe snel het met zulke berichten gaat als je de likes en ook de aanbiedingen vanuit organisaties in de comments bijhoudt! Sta je er iets verlegen op of doe je net wat klunzig? Dat is alleen maar charmant. Maar met een rood hoofd staan stotteren is natuurlijk niet geweldig. Kies in dat geval liever voor een andere tactiek.


Over Eva Haarsma 

Eva Haarsma is senior content marketeer bij Bonque. Met een database van 75.000+ IT-professionals en samenwerkingsverbanden met de grootste en innovatiefste werkgevers, is Bonque het grootste IT-vacatureplatform van Nederland. En dankzij de vooruitstrevende online marketingtechnieken gecombineerd met persoonlijke begeleiding, bovendien expert matchmaker als het gaat om het verbinden van bedrijven en IT-talent.