fbpx

Soft skills worden steeds belangrijker

Adriana Stel 17 mei 2017

Lijnden – Soft skills worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt van morgen, en voor het vinden en behouden van een baan. Bovendien is (jeugd)werkloosheid  een zorgwekkend probleem in verschillende Europese landen. Daarom zette STOOF, het opleidingsfonds voor uitzendkrachten, met enkele Europese collega’s het project ‘App-titude’ op, dat jongeren bewust maakt van het belang van soft skills.

 

Aan het werk met soft skills

De Katholieke Universiteit Leuven voerde een onderzoek uit naar de perceptie van soft skills bij werkgevers en jongeren. Aan het onderzoek namen 500 werkgevers en ruim 1.200 jongeren deel. Uit de resultaten blijkt dat werkgevers en jongeren soft skills erg belangrijk vinden, maar ook sterk van mening verschillen wanneer het gaat over het beheersen van die skills.

Werkgevers vinden dat jongeren de volgende skills te weinig beheersen:

  1. flexibiliteit
  2. mondelinge communicatie
  3. professionele presentatie
  4. op tijd komen
  5. initiatief nemen
  6. inzicht hebben in sterke en zwakke punten

 

Positie op de arbeidsmarkt versterken

Op 16 mei 2017 lanceerde STOOF een online tool waarmee jongeren kunnen testen of zij beschikken over soft skills die werkgevers belangrijk vinden. De tool staat op www.testyourselfie.eu. Zo kunnen werkzoekenden zelf werken aan de gevraagde werkhouding en hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Met deze tool kunnen werkzoekenden zichzelf testen aan de hand van een aantal herkenbare situaties die zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van werk vaak voorkomen.

 


Heb jij de tool bekeken? We zijn benieuwd naar je reactie, laat hieronder een comment achter!