fbpx

Presenteren met plezier? Het kan!

Ineke Noordhuizen 25 september 2017

Op uitnodiging van Eventmanager Anke was trainer Ineke Noordhuizen eerder dit jaar als gastspreker aanwezig bij een bijeenkomst van DeBroekriem in Eindhoven. Vind jij het ook leuk om contact te hebben met toptrainers zoals Ineke Noordhuizen? Check dan onze vacature voor Eventmanager (m/v).

 

 


Presenteren met plezier? Het kan!

Daar sta je, als volwassen, zichzelf respecterende werkzoekende. Op een netwerkbijeenkomst, bij een kennismakingsgesprek of op een podium om jezelf te presenteren. Nu is het zover: Jouw moment om te stralen, jouw moment om jezelf te verkopen. Maar nog voordat jij je mond open kunt doen, laat je lijf het afweten! Niks geen koele vastberadenheid, maar knikkende knieën, klotsende oksels en een hamerend hart!

Geen paniek! Je bent niet de enige die dit overkomt. Ik zie regelmatig leuke, enthousiaste, capabele mensen verstarren wanneer ze in die context geplaatst worden. Wat kan je eraan doen? In deze blog bied ik je een aantal inzichten en tips.

  1. Bereid je lichaam voor

80% van communicatie is non-verbaal. Die zit dus in je lijf. Hoe gek is het dan eigenlijk dat de meeste mensen alleen het stukje inhoud goed voorbereiden als ze gaan presenteren? Zet je lichaam eens bewust in. Ga zelfverzekerd staan en loop zo een stukje. Je zult merken dat je je zelfverzekerder gaat voelen, puur omdat jij je lichaam hiervoor inzet. Ben jij vaak zenuwachtig voordat je jezelf moet presenteren? Zorg dan dat je ruim op tijd bent en ga naar het toilet om ontspanningsoefeningen te doen. De spanning uitblazen, aarden, een foto van je liefje tevoorschijn toveren. Alles wat jij nodig hebt om te ontspannen is goed. En geloof me: op zo’n toilet ziet niemand je, dus ga ervoor!

 

  1. Zorg dat je doel voor je werkt

Ben je niet zo’n verkoper? Als je jezelf dan ten doel stelt om ‘jezelf binnen te lullen’ gebeurt er iets naars. Je verplicht jezelf om iets te zijn wat je eigenlijk niet bent, en dat blokkeert. Tip: stel jezelf als doel om een oprecht en leuk gesprek te hebben. Het haalt de druk om te scoren ervan af, waardoor je echt contact kunt maken. Zo werkt het doel, wat jij jezelf gesteld hebt, vóór je, in plaats van tegen je.

 

  1. Luister écht!

Jezelf presenteren betekent niet alleen maar zenden. Het is ook fijn als jouw boodschap aankomt. Omdat je krijgt wat je geeft, is mijn tip: zorg eerst dat je echt luistert naar de ander. Toon interesse, vraag door. In de zakelijke context hoor je dan ook meteen wat er speelt. Durf vragen te stellen, zeker als je iets niet helemaal begrijpt of snapt. Je laat hierdoor zien dat je actief luistert en deelneemt aan het gesprek. Je zenuwen gaan vaak vanzelf omlaag wanneer je focust op een ander. Dat is dus mooi meegenomen!

 

  1. Sprankel & Speel

Vakjargon, competenties en resultaten. Allemaal relevante zaken. Maar waar is de sprankeling? De sprankeling die ontstaat wanneer je praat over je puppy, vakantie of hobby? Dat is je plezier. Onderzoek eens bij jezelf wanneer die boven komt, en wat je daarvoor nodig hebt om die mee te nemen naar een zakelijk gesprek.

Door met bovenstaande tips te spelen wordt je comfortzone opgerekt. Na oefening zul je zien dat je minder verstart en dat je met plezier kan presenteren!

 


Ineke Noordhuizen over presenterenIneke Noordhuizen (LinkedIn)

Ik ben Ineke Noordhuizen: actrice, presentatrice en ingenieur. In de industrie heb ik 10 jaar ervaring opgedaan in presenteren, training geven, coachen,  leiding geven, project en verandermanagement. Verder heb ik 5 jaar acteer ervaring in promotiefilms, bedrijfsfilms, musicals en toneelvoorstellingen. Hiernaast ben ik ook inzetbaar als voice-over, regisseur en trainingsactrice.