fbpx

Presenteren is een eitje!

Paul Bierman, 10 juni 2019

Communiceren is tweerichtingsverkeer. Presenteren gaat nog verder. Tientallen, honderden of zelfs duizenden ogen kunnen op je gericht zijn. Eng? Dat kan. Een probleem? Dat hoeft niet. Althans, als je de 6 gouden tips hieronder opvolgt én voldoende vlieguren maakt.

1. Waarom?

Ja, waarom wil je zo graag jezelf presenteren? Wat is dat diepe vuur dat in je brandt? Omschrijf het maar! Maak er een Purpose Statement van:
‘Ik help/motiveer/ontwikkel [omschrijving doelgroep] door [jouw activiteit] zodat [resultaat].
Die van mij is bijvoorbeeld: ‘Ik help werkzoekenden hun pitch te optimaliseren zodat ze een betere kans maken op de arbeidsmarkt.’

2. Wie?

Ja, voor wie houd je je presentatie? Voor hoeveel mensen? Wat is hun kennisniveau en achtergrond? En vooral:
• Wat is er voor hun te halen?
• Wat is hun doel?

Verdiep je er in en vind de antwoorden.

3. Wat?

Er valt veel te zeggen. Maar less is more. Verzamel eerst een aantal invalshoeken bij een onderwerp. En kies dan de meest krachtige. Zorg voor een mooie opening, een spannende verhaallijn en een pakkend slot. Vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatie zijn: ‘Vertel eens iets over jezelf’ of ‘Wat maakt jou speciaal?”. Zorg dan voor een verhaallijn die aansluit op de functie, maar tegelijkertijd jouzelf als uniek persoon etaleert.

4. Hoe?

Ieder mens is anders. Er bestaat niet zoiets als een perfecte presentatie. Maar het is wel belangrijk dat je je kleuren toont en jezelf laat zien. Ook is het altijd van meerwaarde als je je pitch persoonlijk maakt. Blijf weg van algemeenheden en vertel over jezelf. Wat je meegemaakt hebt en hoe je je voelde. Dat komt binnen. Wees gepassioneerd en straal. Maak echt contact met je toehoorders. Maar, stel geen open vragen. Dan raak je de regie kwijt.

Een voorbeeld:
‘Ik had een dame in mijn workshop die kok wilde worden en erg breed uitweidde over irrelevante zaken. Totdat ze tot de kern kwam en we haar passie voor het beroep voelden. Haar ogen begonnen te twinkelen.”

5. Waar?

Zorg ervoor dat je exact weet waar je zijn moet en wees op tijd en voorbereid. Neem de juiste technische hulpmiddelen mee en test deze op locatie.

6. Mentaal

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je geen zenuwen hebt voor een presentatie. Heel simpel, dat kan je niet. Maar dat geeft ook niet, zolang je maar niet volledig blokkeert. Je kunt de stress op een paar manieren proberen te verminderen.
• Ten eerste door er in te geloven dat jij een cadeautje hebt dat je langzaam voor ze uitpakt en waar je toehoorders op zitten te wachten. Anders was je daar niet.
• Ten tweede door even de tijd te nemen om te aarden. Voel je aanwezigheid en haal een paar keer diep adem. Het helpt enorm als je vlieguren maakt en oefent.


Over de auteur:
Paul Bierman, aangenaam! Ik noem mezelf de Entertrainer. Ik entertain en ik train. Ik heb ruim 33 jaar bij ABN AMRO gewerkt. Te lang heb ik mijn droom uitgesteld, maar nu leef ik hem toch. Het is nooit te laat. Naast het presenteren en geven van presentatietrainingen doe ik ook nog rondleidingen door Amsterdam. Wandelend of hardlopend via mijn bedrijf. Ik loop al mijn hele leven hard. Ben er nog steeds niet achter of ik ergens van wegren (vluchtgedrag) of ergens naartoe (levenslust).