fbpx

Positief blijven bij het solliciteren

Repost Lifebrander | Virginia Jobse 23 april 2018

Wekelijks spreek ik mensen die het niet meer weten nadat ze de zoveelste afwijzing hebben gekregen op een sollicitatie. Positief blijven, is dan soms lastig. De mensen om je heen weten ook niet zo goed meer wat voor adviezen ze mee kunnen geven en dus ben je zelf degene die voor nieuwe inspiratie en motivatie moet zorgen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat alles te maken heeft met een positieve mindset. Hoe je die (opnieuw) kunt vinden, lees je terug in de volgende 4 tips die je helpen positief te blijven.

Tip 1 – Neem de tijd voor nieuwe inzichten

Continu ben je bezig om die nieuwe werkgever te veroveren; voor je gevoel doe je er elke keer alles aan om weer in beeld te komen. Maar past de organisatie/vacature wel echt bij jou? Bekijk je elke keer de website van de werkgever voordat je gaat solliciteren? Wat voor soort uitstraling heeft de organisatie? Hoe is de toon van de vacature? Door hier goed op te letten en een juiste afweging te maken, bestaat de kans dat je teruggaat van tien sollicitaties in een maand naar vier, maar dan wel hele effectieve.

Nieuwe inzichten ontstaan vaak ook door kritisch naar jezelf te kijken. Het lezen van boeken, het volgen van webinars of het bekijken van interessante Ted Talks helpen hierbij. Maar ook een momentje om te mediteren, het luisteren naar muziek of een wandeling maken geven je andere prikkels.

Tip 2 – Omring jezelf met positieve mensen

Kijk om je heen. ‘Waar je mee omgaat word je besmet’, zeggen ze weleens. Omring je met mensen die positief in het leven staan, die in staat zijn om situaties om te denken. Als je je in een omgeving bevindt waarin zelfmedelijden en negativiteit de boventoon voeren, dan raak je daar vanzelf in verstrikt (let maar eens op!). Doe mee met een teamsport of ga eens een dagje buitenshuis aan je sollicitatie werken. Dit zorgt weer voor nieuwe, andere energie die je goed kunt gebruiken.

Tip 3 – Ga op zoek naar een mentor/coach

Je zal mij niet horen zeggen dat het makkelijk is om een goede mentor te vinden. Er zijn verschillende initiatieven waar mentoren en/of coaches te vinden zijn.

Wellicht is het na 20 jaar dezelfde functie uitgeoefend te hebben nu tijd om op zoek te gaan naar wat je daadwerkelijk drijft.

DeBroekriem heeft een hele specifieke doelgroep waar zij workshops voor verzorgen door het hele land. Probeer aansluiting te vinden bij de concepten die er zijn. En als ze nog niet bestaan in jouw omgeving, dan ligt er misschien wel een taak voor jou.

Tip 4 – Beleef positiviteit

Zie het positieve in de dingen die op je pad komen. Ontslagen worden is moeilijk, pijnlijk en teleurstellend. Probeer het als een kans te zien om te leren. ‘Dat kan jij makkelijk zeggen’, heb ik verscheidene mensen al horen zeggen, want zij hebben leeftijd, afkomst of gewerkt in een branche waar geen brood meer in te verdienen is. Maar kijk ook eens naar wat je van deze ervaring kunt leren. Wellicht is het na 20 jaar dezelfde functie uitgeoefend te hebben nu tijd om op zoek te gaan naar wat je daadwerkelijk drijft.

Al het begin is moeilijk, ook dit begin. Probeer aan elke negatieve ervaring een positieve gedachte te geven. Ik zeg altijd tegen de mensen die ik zie worstelen: zo lang je jezelf in de spiegel kunt aankijken en kunt zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om iets tot een goed resultaat te brengen, dan valt jezelf niets te verwijten. Durf naar jezelf te kijken en kritisch te zijn…

Bron: Lifebrander