Pieter Vermeer in MUG Magazine: “Slim netwerken”

Joep Lahaise (bron: MUG Magazine) 18 april 2017

Tijdens de teamdag heeft Hannet Johannes een leuk extraatje meegebracht; MUG Magazine, de maandelijkse werkkrant die verspreid wordt in Amsterdam. In het magazine staat een interview met oprichter Pieter Vermeer, een aantal workshops én doen eventmanagers Hannet Johannes en Katia Steinmetz een oproep in het netwerk van MUG Magazine.

Netwerken is misschien wel de slimste manier om werk te vinden. Maar hoe doe je dat? Sluit je aan bij DeBroekriem, misschien wel het slimste netwerk.

Pieter Vermeer (31) viel na zijn architectuurstudie midden in de crisis, met ook nog eens een overschot aan bouwkundestudenten. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot Pieter samen met twee kennissen, die in hetzelfde schuitje zaten, ‘elkaar te motiveren’. “Het UWV deed niets voor ons, dus je moet wel. Werkloos worden overkomt de beste. Dus in plaats van ons een potje te gaan schamen, bedachten we DeBroekriem.”

DeBroekriem is een soort old boys network maar dan voor jongens én meisjes, mannen én vrouwen van alle leeftijden, opleidingsachtergrond en afkomst. Wat ze gemeen hebben? Ze zijn werkzoekend. Pieter: “Iedereen weet het wel, solliciteren gaat zoveel makkelijker als je iemand kent. Dat geldt ook voor klussen als zzp’er. Mond-tot-mondreclame, een persoonlijke aanbeveling is vaak meer waard dan een gelikte sollicitatiebrief. Via DeBroekriem leren we elkaar hoe je zo’n netwerk opbouwt en hoe je effectief gebruik maakt van sociale media.”

 

Zoeken naar zingeving

DeBroekriem vormt op zich al een flink netwerk met gemiddeld 5.000 leden, van wie tachtig actief als vrijwilliger/ Zij organiseren evenementen zoals deze maandagmiddag in het Utrechtse Winkelventrum Hoog Catharijne. Twee enthousiaste dertigers, die zich De Vrije Denkers noemen, houden een pleidooi voor ‘anders zijn, out of the box-denken’, juist als je werk zoekt. Werkt dat soort peptalk? Pieter: “Zie het als een inspiratietraining, met als aanmoedigende boodschap ‘durf fouten te maken’. Bovendien, veel Broekriemdeelnemers hebben een prima cv en kunnen best solliciteren maar zoeken zingeving. Dit idee kwam van een van de vrijwilligers en De Vrije Denkers wilden dit gratis doen.”

Heleen (32) is een van die vrijwilligers Zij heeft Frans gestudeerd. “Ik zou iets met laaggeletterden willen doen, liefst in vaste dienst. Mijn probleem is formuleren wat ik nu precies wil, DeBroekriem helpt mij daarbij.” Hoe? “Heel vaak indirect, bijvoorbeeld via een deelnemer met wie ik op LinkedIn ben verbonden en die dan weer iemand kent. Zo leer ik hoe je mensen benadert, jezelf presenteert, sollicitatiegesprekken voert. En ik werk hier aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

 

‘De beste vrijwilligersorganisatie van Nederland’

Pieter: “Zie DeBroekriem als een soort LinkedIn maar dan live.” Oké, maar hoe weet je of het werkt? “Wij weten precies wanneer deelnemers aan een baan zijn gekomen. Je wordt namelijk gratis lid totdat je je weer uitschrijft. En dat doe je als je werk hebt gevonden. Dan betaal je ‘uitschrijfgeld’. Vorig jaar waren dat 1.062 deelnemers. Een deel gaf aan dat ze ‘een beetje’ aan DeBroekriem hadden gehad, anderen juist ‘heel veel’. Zo gaat dat met netwerken; er is niet altijd een directe relatie met het vinden van werk, maar vaak is die relatie er indirect wel degelijk.” DeBroekriem kreeg in 2016 niet voor niets het predicaat ‘de beste vrijwilligersorganisatie van Nederland.’

 

Bron: Mug Magazine 03-17


Download hier een kopie van het artikel uit MUG Magazine

pieter vermeer debroekriem mug magazine