fbpx

Over de gemene deler van mantelzorgen en werk zoeken

Ingrid Keestra, 23 december 2019

Drie jaar geleden was ik marketingadviseur zonder werk en mantelzorger voor mijn moeder, die de ziekte van Alzheimer heeft. In het begin van die periode solliciteerde ik me suf. Ik schreef veel (dezelfde soort) brieven en kreeg vaak nul op het rekest. Dat was niet goed voor mijn motivatie natuurlijk, ik voelde me afgewezen en trok me dat allemaal persoonlijk aan. Toen ik bij een event van DeBroekriem was, besefte ik dat het anders kon en moest.

Ik heb me direct aangemeld als eventmanager en dat heeft me veel gebracht! Ontwikkeling van skills, verdieping van kennis, verbreding van mijn netwerk en vooral hoop & geloof in mezelf!

Iets doen wat ertoe doet voor een ander

Communicatie en taal waren altijd al belangrijk voor me, ook los van mijn werk schreef ik graag blogs, onder andere over wat de ziekte van mijn moeder met mij deed. Daar kreeg ik veel reacties op, vooral de positiviteit werd gewaardeerd. Omdat daar blijkbaar behoefte aan bestond en ik juist nu graag iets wilde doen wat ertoe deed voor een ander, besloot ik een boek te gaan schrijven. Een positief boek met tips voor andere mantelzorgers.

‘Ik ben er gewoon aan begonnen’

Bij mijn laatste teamdag van DeBroekriem heb ik dat toen op de zeepkist voor het eerst gedeeld. Dat vond ik best spannend, maar ik ben er gewoon aan begonnen, nam het serieus en ik heb het boek een half jaar later uitgebracht onder de naam ‘Mantelzorger der liefde’. Daaruit zijn veel mooie dingen voortgevloeid, zo geef ik nu lezingen en workshops over mantelzorg bij dementie (zie www.mantelzorgerderliefde.nl).

Focus op iets positiefs

Het heeft mij enorm geholpen om mijn focus op iets positiefs (het schrijven van het boek) te richten in plaats van alleen maar wanhopig die baan te zoeken. Daardoor was ik veel meer ontspannen op sollicitatiegesprekken, niet meer zo geforceerd op jacht naar die baan en was ik een opener, geïnteresseerder en daardoor gelijkwaardiger gesprekspartner. Dit heeft me dan ook een fijne baan opgeleverd als marketingadviseur bij bouwbedrijf AKOR, waar ik nu al ruim 2 jaar op mijn plek zit!

Drie thema’s die elke dag aandacht vragen

Natuurlijk ging de zorg voor mijn moeder al die tijd gewoon door en nu nog steeds. Ik voel verbinding met haar, ondanks dat ze me nu niet meer herkent. Ik vind het belangrijk en goed om te kunnen doen. Mijn ervaring is dat de drie dingen: mantelzorg, werk zoeken en werken een gemene deler hebben. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken? Het antwoord daarop komt van Daniel Ofman, grondlegger van de kernkwadrantentheorie: “De drie thema’s die elke dag aandacht vragen zijn waarheid, juistheid & schoonheid.”

Waarheid, juistheid & schoonheid

Daarom raad ik je aan regelmatig stil te staan bij deze 3 thema’s en jezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Klopt het inhoudelijk waar we mee bezig zijn?
 2. Klopt de wijze waarop wij met elkaar omgaan?
 3. Klopt mijn hart sneller en kan ik me ermee verbinden?

Door stil te staan bij wie jij bent, waar jij warm voor loopt en hoe je daarmee van waarde kunt zijn voor een ander, kom je dichter bij zinvolle bezigheden, betaald of niet. Zo vond ik mijn pad, mede dankzij DeBroekriem. Ik hoop jij ook!


Over de auteur: Ingrid Keestra

 • 🌻
 • optimist
 • 51 jaar
 • vrolijk getrouwd met Ruben
 • zoon Daniël van 19
 • mantelzorger voor mijn moeder met Alzheimer
 • marketingadviseur bij AKOR
 • auteur ‘Mantelzorger der liefde’
 • geeft lezingen en workshops over mantelzorg bij dementie
 • blogger bij Mantelzorgelijk