fbpx

Wees je eigen oplossing

Marjon Tjepkema, 25 maart 2015

Loop jij ook vast in oude patronen en een passieve houding? Een bekende reactie. Heb je ook de neiging na tegenslagen bij de pakken te gaan neerzitten? Een mechanisme dat velen van ons zullen herkennen.

Het voordeel van zo’n passieve houding? Je hebt de zekerheid dat er niets gaat gebeuren en dat je geen regie over je leven hoeft te nemen.

Dit lijkt een voordeel, maar is het niet. Want uiteindelijk gebeurt er ook echt niets. Wil je wél resultaten boeken? Kijk dan of je zelf sturing aan je leven kunt geven. Hoe doe je dat? Door oplossingsgericht te handelen.

Van passief naar actief

Oplossingsgericht handelen begint bij een andere manier van denken. In plaats van te denken ‘het overkomt me’, denk je bij oplossingsgericht handelen ‘ik kies voor…’. Dat voelt al heel anders. In de tweede plaats is oplossingsgericht vooral handelen. Pak het probleem bij de kop.

Wondervraag

Een hulpmiddel hierbij is de Wondervraag: stel je eens voor dat er een wonder gebeurt en je probleem is opgelost. Wat is er dan anders? Waaraan kunnen andere mensen merken dat je bent veranderd?

Realistische stappen

Vervolgens ga je stappen bedenken om jouw gewenste toekomst te bereiken. De eerste stap voer je ook meteen uit. Bepaal hierbij een realistische datum voor het resultaat. Is het resultaat bereikt? Op naar stap twee.

De kracht van deze manier van denken en doen? Je gedachten zijn bezig met de gewenste toekomst in plaats van met het probleem. Voel maar eens hoeveel meer energie dit geeft. Jij bepaalt zelf wat je belangrijk vindt en waar je jouw energie in wilt steken.

Oplossingsgericht handelen: een mooie, effectieve manier om zelf de regie te houden en in beweging te blijven!


 

Marjon TjepkemaAuteur: Marjon Tjepkema Twitter: @Marjontjepkema
Marjon is coach en trainer en werkt vooral voor basisonderwijs en gemeentes. Haar missie is dat minder medewerkers langdurig uitvallen met psychische klachten.
Preventief coachen doet ze het liefst, om medewerkers bewust te laten worden van hun krachten, patronen en overtuigingen. Je bent nooit te oud om nieuw gedrag aan te leren. www.tjepkemacoaching.nl