fbpx

Op zoek naar een baan? Schrijf je eigen vacature!

Ingrid Bijlmakers, 6 mei 2019

Je hebt besloten een andere baan te gaan zoeken en kijkt op internet welke interessante functies op dit moment beschikbaar zijn. Hiermee beginnen veel mensen als ze besluiten van baan te veranderen. Op zich niets mis mee, maar je slaat een paar belangrijke stappen over.

Allereerst is het goed om je te beseffen dat meer dan de helft van de vacatures wordt ingevuld via het (warme) netwerk en deze beschikbare functies daarom níet via vacaturebanken worden gedeeld. Er zijn dus veel méér leuke banen dan wat je aan vacatures op ons world wide web vindt. Wijzig je strategie en maak meer kans op deze ‘onzichtbare’ vacatures!

Schrijf jouw ideale vacature: 5 stappen

1. Talenten

Het gaat in eerste instantie niet om wat je goed kán, maar om wie jij bént.
Dus, wat zijn jouw unieke eigenschappen, jouw talenten? Maak een top 5, waarin jij jezelf helemaal herkent.

2. Waarden

Wat vind jij het belangrijkste in je werk en waarom vind jij dat?
Maak een waarden top 10 van de dingen die volgens jou absoluut aanwezig moeten zijn in jouw werk en waarom.

3. Verlangen

Een vraag die een verrassende uitkomst kan hebben is: “Wat is je verlangen met betrekking tot werk? En als dat aanwezig is, wat is dán je verlangen? En als dát ook aanwezig is, wat is dán je verlangen?”
Er zit altijd een dieperliggende boodschap in datgene wat jij zo graag wilt in jouw werk en als je dat verheldert, zal je jouw ideale vacaturetekst nog vollediger kunnen formuleren. Je vergroot jouw kans op een baan die dit verlangen vervult.

4. Taken

De taken die jij heel graag uitvoert, zeggen iets over jou als persoon.
Ga eens bij jezelf na, welke taken geven jou positieve energie? Voor welke taken kom jij met plezier je bed uit? Wat zou jij nog (veel) meer willen doen?

5. Oplossing

Als je dit allemaal helder hebt, dan rest er nog één belangrijke vraag:
Nu je dit allemaal weet, voor welk probleem ben jij de oplossing? Welke branche of bedrijven zouden enorm veel voordeel hebben als ze jou zouden aannemen?

Ready? Let’s write!

Dan kun je nu aan het schrijven van jouw ideale vacature beginnen! Schrijf met het idee dat dit écht werkelijkheid kan worden. Have fun. Het is jouw feestje!

  • Begin met een aansprekende titel, dit hoeft geen bestaande functietitel te zijn. Jij creëert deze functie, dus geef jezelf alle vrijheid. Kies een titel die nu voor jou werkt.
  • Maak een interessante en passende functieomschrijving waar jij blij van wordt en die ruimte geeft aan al jouw talenten. Beschrijf daarbij ook uitgebreid de eisen die aan deze functie worden gesteld. Denk hierbij aan ervaring en opleiding, het aantal werkuren en op welke dagen je beschikbaar bent, je salaris en verwerk hierin ook de taken die jij wilt uitvoeren. Hierin kun je ook beschrijven naar welke oplossing dit bedrijf op zoek is.
  • Dan maak je een alinea met datgene wat jouw ideale werkgever te bieden heeft.

Geef hier een korte omschrijving van jouw ideale bedrijf, niet alleen wat het bedrijf doet en waar het voor staat, maar bijvoorbeeld ook de sfeer, grootte van het bedrijf. Gebruik hiervoor ook jouw waarden top tien. Houd hierbij steeds voor ogen wat jouw grootste motivatie zou zijn om te solliciteren op deze functie bij dit bedrijf.

Deel jouw wensen

Nu het helder is wat jij te bieden hebt en voor welk probleem en/of branche jij de oplossing bent, kan jij dit persoonlijke document gebruiken om jouw wensen te delen met heel veel mensen in jouw omgeving (doe dit on- en offline). Want zoals je weet, de meeste vacatures worden via het netwerk ingevuld!

Veel succes met het vinden van jouw ideale baan!


Over de auteur:
Ingrid Bijlmakers is NOLOC erkend loopbaanprofessional en eigenaar van Gretig Coaching. Jij kunt met jouw talenten, met dat wat jij de wereld te bieden hebt, verschil maken. Ben jij gretig om ook op werkgebied het maximale uit je leven te halen? Er zijn oneindig veel mogelijkheden op het gebied van werk, benut jij ze? Wil je hulp bij het vinden van die baan die ècht bij je past, neem eens een kijkje op the happy at work agency.