Eén formule om te ontdekken wat jouw passie is…

Frank Boon 10 augustus 2017

Loopbaantrainer Frank Boon gaf onlangs als gastspreker een workshop

Onderzoek van Monsterboard heeft aangetoond dat voor 55% van de mensen “werken met passie” het belangrijkste is in een baan. Op zich logisch, want werken met passie geeft ontzettend veel voordelen. Je krijgt meer energie. Je wordt productiever. Het kost je minder inspanning. Je staat meer in je kracht. En je voelt je betekenisvoller. Maar…. Volgens onderzoek is slechts 12% volledig bevlogen en gepassioneerd over hun werk. Dat we nog niet vanuit onze passie werken is een serieuze zaak. In een baan terecht komen wat niet helemaal goed voelt, zal je niet alleen ongelukkig maken, je zult ook niet je volledige potentieel realiseren.


Dé formule achter passie

Goed, dat klinkt allemaal heel leuk, maar hoe weet je of je jouw passie hebt gevonden? Voor velen is het nog steeds een worsteling om daar achter te komen. En daarom heb ik een mooie en praktische formule voor je. Zodat je bij jezelf op onderzoek uit kunt gaan.

 

Passie = (Interesse + Betrokkenheid) x Tijd

 

Ik zal ‘m uitleggen…

Zonder ‘interesse’ geen passie

We beginnen simpelweg met nieuwsgierig zijn naar iets, iets wat ons interesseert. Je voelt je aandacht er naartoe worden getrokken. En als we écht geïnteresseerd zijn, gaan we er boeken en artikelen over lezen, video’s van bekijken, en wil je met mensen daarover in gesprek. Maar dat alles maakt het nog geen passie.

Zonder ‘betrokkenheid’ geen passie

Al die interesse en nieuwsgierigheid is niks waard zonder betrokkenheid. En dit is waar een interesse meer richting passie gaat. Als we écht betrokken zijn met onze interesses, gaan we de verdieping opzoeken. Je wilt er nóg meer over lezen, wilt er misschien wel een opleiding in doen, en je durft experimenten aan te gaan om je interesse optimaal te ervaren.
Maar ook zelfs als betrokkenheid toegevoegd wordt aan interesse, hoeft het nog geen passie te zijn…

Zonder ‘tijd’ geen passie

Alles verandert namelijk met de factor ‘tijd’. Op het moment dat je aandacht continu wordt aangetrokken door een bepaald onderwerp en dat over een lange tijd, dán heb je je passie ontdekt. Dat is ook het moment waar passie écht tot leven komt. Je échte passie zal je nooit minder gaan interesseren of ineens ‘niet meer leuk vinden’. Het blijft je je leven lang boeien, je gaat het misschien aanscherpen, maar het zal er altijd zijn en je niet meer loslaten.

 

Ontdek jouw persoonlijke passie

Sta stil bij deze vragen en probeer zo te ontdekken wat jouw persoonlijke passie is:

  • Bij welk soort rol voel je je continu aangetrokken?
  • In welke sector of bij welk soort bedrijven voel jij je meer dan prettig?
  • Wat is het onderwerp waar jij op een natuurlijke door wordt aangetrokken?
  • En wat is datgene dat je graag wilt bijdragen aan anderen? Oftwel; wat is jouw hogere doel.

 

In beweging komen

Als je je passie wilt ontdekken zal je in beweging moeten. Het betekent dat je op onderzoek moet bij jezelf. Keuzes moet maken. En te vertrouwen op je intuïtie. En dat is niet altijd makkelijk. Maar het is nog om uiteindelijk te kunnen doen waar je hart ligt.

En als je het hebt gevonden, weet je het gelijk. Het is alsof er een vlammetje in je ontwaakt en je persoonlijke navigatiesysteem wordt aangezet. Dan hoef je niet meer reactief te reageren op vacatures die voorbij komen, maar kun je zelf achter het stuur kruipen. Je kunt dan zelf proactief op zoek gaan en in contact komen met mensen die je kunnen helpen. Omdat je dan heel duidelijk kunt aangeven wat JIJ leuk vindt en naar op zoek bent. En vanaf dan kan de mooi reis beginnen….

 


 

Frank Boon over passieFrank Boon (LinkedIn)

“Ik heb een hele sterke missie is om professionals te inspireren en te begeleiden om het beste uit zichzelf te halen, door diep van binnen geluk te laten ervaren met dat wat ze doen.

Waarom dit zo belangrijk voor mij is? Ik heb zelf op jonge leeftijd al veel aandacht besteed aan het ontdekken van mijn drijfveren en daar keuzes op durven baseren. Dat heeft ertoe geleid dat ik op jonge leeftijd al top management teams heb mogen begeleiden en verschillende trainingsprogramma’s heb ontworpen. En nu is het tijd om al mijn ervaring en talenten in te zetten om zulke onwijs krachtige trainingen te ontwerpen, dat het onmogelijk wordt om niet vol motivatie en vol energie uit één van m’n trainingen te komen.”