fbpx

Ondernemen: het is nu of nooit

30 mei 2016

Faces & Dolls. Onder deze naam publiceert freelance illustrator slash kunstenaar Marcia Leben de prachtigste kunstwerken. De context? Sinds de crisis in 2008 zochten veel starters naar andere werkvormen dan de ‘reguliere kantoorbaan’. Ook Marcia koos ervoor om – drie jaar na het behalen van haar masterdiploma (2012) in de kunstgeschiedenis – verder te gaan als zzp-er. “De slechte situatie op de arbeidsmarkt heeft er op den duur toe geleid dat ik liever voor mezelf wilde beginnen dan nog energie steken in eindeloos solliciteren.”

 

Welke rol speelde de economische crisis in je keuze?

Nadat ik was afgestudeerd kon ik nergens een baan vinden, laat staan op niveau of in de kunstwereld. Ik richtte me in het begin alleen op banen op hbo- of wo-niveau en het liefst op iets dat met kunst te maken had, waar ik dan ook heel erg mijn best voor deed. Na verloop van tijd zakte de moed me in de schoenen en ging ik in het wilde weg solliciteren (wel altijd nog met verzorgde brief en cv natuurlijk). Allebei leverde niks op. Ik kwam er al snel achter dat veel afgestudeerden werkloos bleven. Of in ieder geval geen baan kregen die ze zouden willen. Van veel lager niveau, slecht betaald en nooit een vast contract.”

Ondernemen: keerpunt

Marcia was vastberaden: “Tekenen is het enige wat ik echt leuk vind”. “Ik wilde het altijd al, maar durfde het eigenlijk niet. Het keerpunt was voor mij toen ik bij het UWV terecht kwam. Ze hebben me daar goed geholpen en ik zou daar een baan aan overgehouden hebben. Daardoor dacht ik, het is nu of nooit: je krijgt die normale baan die niks met kunst te maken heeft en dat wordt je leven, of je gaat doen wat je echt wilt en je ziet wel hoe het gaat.”


Faces & Dolls

Marcia bouwde vervolgens een portfolio op, ontwikkelde haar eigen stijl en onderzocht hoe andere kunstenaars begonnen zijn. Marcia werkt bij voorkeur autonoom en biedt haar werk online aan. “Ik werk op het moment aan een reeks originelen die voor verkoop bestemd zijn. Ik heb een aantal werken op Redbubble staan, zij leveren producten als telefoonhoesjes en tassen. En binnenkort begin ik met de online verkoop van originelen en limited edition prints in een nieuwe webshop.” In de toekomst wil ze haar werk ook via galeries aanbieden.
Haar dromen? Een eigen expositie, meedoen aan groepstentoonstellingen en in kunstmagazines staan. “Ik wil wel een versie van Alice’s Adventures in Wonderland illustreren. In opdracht, haha.”

Eigen bedrijf: voor- en nadelen

De kost gaat voor de baat uit. “Op het moment kost het meer geld dan dat het opbrengt. En je leeft als zelfstandige in een zekere mate van onzekerheid. Soms word ik er wel zenuwachtig van.” Ook administratie bijhouden vindt ze minder leuk. “Maar ik vind het heerlijk zelf te besluiten wat ik doe en wanneer ik dat doe.” Last van veel risico’s heeft ze niet. “Ik heb geen lening nodig en hoef geen pand te huren.”


Doen wat je leuk vindt? Tips voor starters

Bezint eer ge begint. “Soms wordt ‘voor jezelf beginnen’ te snel geroepen, het is niet alleen maar leuk. Niet alle ondernemingen hebben uiteindelijk succes. Als je niet gelooft in je product moet je er niet aan beginnen. Maar als je denkt dat je kunt leven van iets dat je leuk vindt moet je het zeker doen.” Tips geven vindt ze lastig. “Ik zit nog steeds in de beginfase. Het beste wat ik je kan meegeven: houd vanaf het begin je administratie goed bij. En vooral: kijk naar wat andere mensen doen die in dezelfde branche zitten.” Want inspiratie is natuurlijk altijd welkom!

 


 

Rianne R.A. BusserAuteur: Rianne Busser LinkedIn: Rianne Busser

Rianne is afgestudeerd in Kunstgeschiedenis en Jeugdliteratuur en heeft een parttime vaan bij een cosmeticawebshop. “Ik heb werkervaring in diverse branches: de uitgeverijwereld, het museum- en veilingwezen en de detailhandel. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik me in uiteenlopende rollen prettig voel. Zoals? Redactie- en promotie assistent, webredacteur, publieksmedewerker, management assistent en administratief medewerker. Ik houd vooral van functies waarin ik inhoudelijke en servicegerichte werkzaamheden met elkaar kan combineren. Dit verpak ik dan met een laag enthousiasme en mijn controlerende blik. Het liefst in een fijne organisatie! In mijn vrije tijd ben ik tekenaar.”