Omgaan met perfectionisme

Ben jij iemand die streeft naar perfectie? Of ken je iemand die altijd alles onder controle wil hebben? Dan ken je misschien wel de voor- en nadelen van perfectionistisch zijn. In dit blog leg ik uit wat voor effect perfectionisme kan hebben en hoe je kan leren er makkelijker mee om te gaan.

Perfectionisme kan zich op meerdere manieren uiten. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk dat je bepaalde dingen letterlijk perfect probeert te doen. Mensen die erg perfectionistisch zijn hebben soms ook last van onzekerheid, uitstelgedrag of moeite met beslissingen maken. Het is alleen niet altijd van de buitenkant te zien. Een ander kenmerk van perfectionisme is het moeilijk uiten van gevoelens en daarbij jezelf altijd perfect voor willen doen.

Je werk tip top in orde
Perfectionisme (op de werkvloer) komt vaak voor, mocht je dus perfectionistisch zijn, dan ben je gelukkig niet de enige. Perfectionisme houdt in de meeste gevallen in dat je alsmaar bezig blijft en bepaalde dingen niet los kan laten. Dit kan lastig zijn. Maar natuurlijk heeft het ook goede kanten. Dat jij ervoor zorgt dat je werk tip top in orde is in plaats van iets dat maar half af is, kunnen de meeste mensen natuurlijk waarderen.
Toch kunnen mensen hierin ook te ver gaan. Wat voor gevolgen heeft dit voor jou als toekomstig werknemer? Als je bepaalde dingen niet kan loslaten dan heeft dit als gevolg dat bepaalde werkzaamheden langer duren dan eigenlijk nodig is. Of dat je soms zelfs thuis nog bezig bent met je werk.

Perfectionisme op de werkvloer
Daarnaast kan perfectionisme zorgen voor meer stress en druk omdat je steeds maar bezig bent om naar het uiterste te streven, als dit niet meteen lukt, kan je dit als stressvol ervaren. Als je daarnaast ook nog eens te horen krijgt dat je te langzaam werkt, helpt dit ook niet mee. Soms kan dit zelfs leiden tot een burn-out en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Collega's kunnen ook op perfectionisme reageren. Bijvoorbeeld wanneer ze het gevoel krijgen dat de perfectionistische werknemer het beter wil doen dan hen. Ondanks de misschien goede bedoelingen kan dit jaloezie oproepen. Er kunnen ook irritaties ontstaan omdat de ene werknemer vindt dat de klus afgerond is en de ander nog door zou willen gaan. Jezelf flink inzetten op het werk heeft soms dus ook minder prettige gevolgen. Zowel voor de persoon zelf als de andere aanwezigen.

Nu zijn dit natuurlijk wel extreme situaties, die zeker niet elke dag voorkomen, dus laat je hier niet door afschrikken. Het hoeft gelukkig niet zover te komen, ik wil alleen maar aangeven wat voor gevolgen dit op een lange termijn zou kunnen hebben. Maar dit hoeft niet, want mensen die geneigd zijn tot perfectionisme, zijn ook in staat om dit los te laten. Het kost alleen wat oefening, maar daar help ik je graag mee op weg.

Hoe perfectionisme meer los te laten
Dit loslaten kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door er gewoon op te letten en jezelf er toe te dwingen om niet te lang bij bepaalde opdrachten stil te staan. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De kans is aanwezig dat je het niet kunt laten om dingen toch nog een keer extra te controleren, met als gevolg dat je weer in je oude patroon zult terugvallen.
Een tip is om een compromis met jezelf te sluiten. Bijvoorbeeld: Ik blijf vandaag in plaats van 6 tot 7 uur op mijn werk, maar als het nog niet af is ga ik naar huis toe, want anders mis ik mijn volleybal training en ik heb dan toch al een uur extra overgewerkt.

Maak het makkelijker
Een alternatief is om het stapsgewijs aan te pakken met hulp van buitenaf. Bijvoorbeeld door middel van een coach of een boek waar alles duidelijk wordt uitgelegd. Dit is niet alleen leuker, maar ook makkelijker om vol te houden. 

Over de auteur:
Mijn naam is Vera Franssen en ik ben blogger op gezondheidsplatform vitaalgezond.