fbpx

Netwerken op topniveau

Rose Noorzij 11 november 2014

Woensdag 5 november kreeg ik de kans om samen met Pieter Vermeer in gesprek te gaan met Jacques Monasch. Jacques zit namens de PvdA in de Tweede Kamer en heeft wonen en zorg in zijn portefeuille. Niet direct onderwerpen die relevant zijn voor mijzelf, maar het doel van het gesprek was netwerken.

Gunnen

De sfeer was na de voorstelronde snel open en energiek. We hadden maar 45 minuten voor het gesprek met Jacques, dus vragen als: “wie ben je, waar hou je je mee bezig en wat wil je bereiken?” waren de onderwerpen die snel ter tafel kwamen. Heel belangrijk om dus een elevator pitch paraat te hebben. Maar ik was ook heel blij dat ik mijn huiswerk had gedaan over onze gastheer. Via Google kwam ik er achter dat Jacques gebruik maakt van sociale media en heel actief is op Facebook en Twitter, in Friesland woont en altijd ondernemer is geweest.

Een andere belangrijke tip is om tijdens een netwerkgesprek niet te doelgericht te werk te gaan. Kijken waar de raakvlakken liggen. “Wees positief en enthousiast over wat je doet en wilt bereiken. Vertel er over en vraag altijd aan de ander wat je voor hem of haar kunt betekenen.”

Resultaten

Pieter heeft de contactgegevens van een Wethouder in Sneek gekregen en ik de toezegging dat ik Jacques Monasch zijn netwerk mag gebruiken bij sollicitaties. En ik verliet de Tweede kamer met een dosis energie en inspiratie. Netwerken is gewoon heel leuk. Het is nieuwe mensen ontmoeten en je openstellen voor hun verhaal.

Netwerktips

  1. Bereid je voor. Wat is iemands achtergrond? En waar steekt hij of zij veel energie in?
  2. Zorg dat je je eigen elevator pitch paraat hebt
  3. Praat en luister met een open houding en oprechte interesse
  4. Vraag de ander altijd wat je voor hem of haar kunt betekenen