fbpx

Netwerken, wat een eng woord

Gerda Zantema 6 januari 2015

Toen ik in augustus zonder werk kwam te zitten, was het zo ongeveer het eerste wat mij links en rechts verteld werd. “Ga netwerken.” “Netwerken is het nieuwe solliciteren.” Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Ik volgde de online workshop Hink-Stap-Sprong van DeBroekriem, waarin je begeleid wordt in de stappen om te netwerken.

Maar ik merkte dat ik de stappen toch nog eng vond. Gelukkig kwam toen de beste tip, tijdens een workshop met Maartje Koppen:

Noem het geen netwerken, maar ga koffie drinken!

Er ging een wereld voor me open. Koffie drinken en praten met mensen, dát kan ik wel! Realiseerde me dat ik eigenlijk al lang aan het netwerken was, en dat ik nu alleen de focus moest verschuiven, zodat ik ook een goed verhaal had tijdens het “koffie drinken”. Een verhaal dat mensen kunnen onthouden, en waaraan ze terug kunnen denken als ze eens wat horen over een mogelijkheid die voor mij geschikt zou kunnen zijn.

En het werkt. Door het niet “netwerken” te noemen, wordt de druk op het gesprek minder groot en kan ik écht luisteren naar de andere persoon. Nu realiseer ik me dat alles wat ik doe eigenlijk een vorm van netwerken is. Ook als ik bijvoorbeeld met mijn collega-eventmanagers van DeBroekriem zit bij te praten om ideeën uit te wisselen voor workshops.

Ik blijk me al een slag in de rondte te netwerken!

Ook bijpraten met vrienden, familie en kennissen is namelijk netwerken. Zij zijn de eersten die aan je denken als ze over een kans horen die bij je kan passen.  De aanwezigheid op social media zie ik ook als een vorm van netwerken, zolang je het maar positief houdt en gericht op het doel; namelijk weer een leuke baan vinden.

Gaandeweg heeft “netwerken” dus die enge bijsmaak verloren, ik doe het nu graag en met veel plezier. Ik hoop dat deze tip meer mensen over de drempel van netwerken helpt, ga het gewoon proberen. Oh, en ik wil best je proefkonijn zijn en eens koffie met je drinken.


gerda_broekriem

Gerda Zantema (LinkedIn)
Gerda, eventmanager bij DeBroekriem, is een sterk service- en klantgerichte consultant die ook voor technische uitdagingen haar hand niet omdraait. Dit jaar staat voor haar in het teken van koffie drinken oftewel netwerken. En uiteraard het vinden van die leuke functie bij een bedrijf dat software implementeert, en waar ze op haar best kan zijn als het verbindende element tussen klant, product en bedrijf. Kijk hier voor een langere versie van deze blog.