fbpx

Musiceren? Daar kun je wat van leren!

Annemarie Janssen 29 juni 2017

Een heel bijzondere muziekworkshop heb ik gevolgd van DeBroekriem onder leiding van eventmanager en musicus Michael Klier in Leiden. Ik ben zo enthousiast dat ik gelijk in de pen ben gekropen om deze ervaring met jullie te delen, ik heb ontdekt dat er een mooie correlatie zit tussen solliciteren en musiceren.

Michael Klier is van oorsprong (alt)violist en speelde bij vele orkesten, o.a. het Amsterdam Sinfonietta (het strijkorkest van Nederland) en bij verschillende orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, waar hij tevens een aantal jaar manager educatie was. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest was hij tot halverwege 2016 coördinator educatie en bracht kinderen in contact met klassieke muziek. Michael is momenteel net als ik ‘in between jobs’ en Eventmanager bij DeBroekriem waardoor we de mogelijkheid hebben inspirerende workshops voor werkzoekenden te organiseren.

Persoonlijke zoektocht

In zijn persoonlijke zoektocht naar een passende baan heeft Michael ontdekt hoe belangrijk het voor hem is om vooral muzikant te zijn en zijn liefde voor muziek door te geven aan anderen. Daardoor kwam hij op het idee zijn eigen workshop te ontwikkelen en voor werkzoekenden te organiseren. En daarmee ook mensen zonder enige muzikale ervaring laten voelen hoe het werkt als je samen muziek maakt. Wat komt erbij kijken bij het maken van klank en ritmes? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar blijft horen? Hoe geef je elkaar de ruimte? Wat kan de juiste stilte in een muziekstuk doen?

Er waren enkelen deelnemers in de groep met muzikale ervaring. Zo was er een bluegrass muzikant, die zelf zijn eigen instrument maakt. Waar ontzettend mooi geluid uit kwam. Zelf had ik een aantal jaren conga gespeeld en kleinpercussie, maar dat is zo lang geleden dat ik het niet meer in de vingers had. Bovendien, is mijn broer professioneel klassiek pianist. Dus durfde ik eigenlijk geen muziekinstrumenten meer aan te raken. Laat staan muziek maken met anderen!

Terug naar het moment

Na een warming-up met ritmische klapoefeningen deelde Michael instrumenten uit en kreeg ik een xylofoon. Nog nooit had ik op een xylofoon gespeeld en vond dat ook best een ‘ding’; direct samen muziek maken en ook nog de juiste klanken te laten horen. Na kort onwennig samen spelen moedigde Michael mij aan: ‘Niet zo voorzichtig Annemarie, gewoon af en toe ook harder durven spelen, gewoon luisteren naar het geluid en de anderen’. Dat werkte, ik stond versteld van de geluidsopname die Michael ons na de workshop terug liet horen.

Solliciteren is net samen musiceren!

Eigenlijk gaat het in mijn ‘normale sollicitatie- en werkacties’ er net zo aan toe. Ik wil eerst ‘het systeem’, de techniek beheersen, voor ik vrij uit en helemaal los durf te gaan en mezelf laat zien. Maar dat is vaak helemaal niet nodig. Of eigenlijk, juist helemaal niet belangrijk. Die verschillende ‘zaken’ kunnen ook heel goed en gemakkelijk gelijk opgaan. Zaken zoals zelfvertrouwen en eigen creativiteit. Het samen musiceren waarin je moet communiceren en bezig bent met teambuilding, maar ook betrokkenheid en resultaatgerichtheid. Ook wel het musiceren. Ik probeer het in gedachten te houden bij mijn volgende sollicitatiepogingen. Eens kijken of het werkt. Gewoon vanaf de start voluit gaan, geen twijfel meer over mogelijk. En nu ga ik snel proberen of meer mensen van deze geweldige workshop kunnen gaan genieten. Dit geweldige initiatief vraagt om een vervolg. En die xylofoon, daar wil ik meer mee!

 


samen musiceren annemarie Jansen michael klierAnnemarie Janssen (LinkedIn)

Ik vind het belangrijk dat mensen, ongeacht hun achtergrond of cultuur, bereid zijn elkaar te helpen en te inspireren. Mijn kracht ligt in het verbinden van mensen, ik ben geïnteresseerd in hun drijfveren bij het maken van keuzes. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen ontdek ik wie ik met wie in contact kan brengen. Ook schrijf en promoot ik graag, bijvoorbeeld via Social Media. De komende maanden ga ik events organiseren voor DeBroekriem om mensen dichterbij een baan te helpen. Hiermee help ik mede-werkzoekenden en breng ik mijzelf ook dichterbij een baan.