fbpx

Meer grip en zelfvertrouwen met het enneagram

Zwaan Schutte-Smale, 9 december 2019

Ben jij ook iemand die altijd van alles aan zichzelf moet verbeteren? En hoeft het niet van jezelf, dan moet het wel van je baas, je partner, je kind, je familie of je vrienden. Of ken je de vraag: waar sta jij over drie jaar? Een gevaarlijke en zelfs destructieve vraag. Want wat gebeurt er met je wanneer je deze doelen niet bereikt of wanneer je alle stappen hebt opgevolgd, maar je voelt je nog steeds niet gelukkig?

We worden tegenwoordig overladen met programma´s die ons beloven in zeven stappen te begeleiden naar een gelukkig leven. Als we deze stappen maar opvolgen, komt alles goed. Net zoals doelen stellen. Kun je alleen gelukkig zijn wanneer je heel hard aan jezelf hebt gewerkt en alle doelen zijn bereikt? Want wat kost het je om de beste versie van jezelf telkens neer te zetten? Wat ontken je in jezelf? Mijn advies: stop met hard werken aan jezelf, ontspan en accepteer jezelf zoals je bent.

Durf met de billen bloot

Durf alle aspecten van jezelf onder ogen te komen. Keur niets af, alles wat je afkeurt in jezelf, sluit je op en moet er uiteindelijk een keer uit. Dat kan door woede uitbarstingen of ziek worden. De ‘beste’ versie is een masker, een imago, een ideaalbeeld waarvan jij denkt dat de wereld wil zien.

Het enneagram biedt helderheid

Met inzet van het enneagram kun je ontdekken wat je voor jezelf en omgeving verbergt. Het enneagram geeft helderheid in waarom we doen zoals we doen. Het bestaat uit negen typen met ieder een eigen wereldbeeld. Negen manieren van waarnemen, ervaren en reageren. Het laat zien waar je kwaliteiten, kracht en valkuilen liggen. Je herkent niet alleen jezelf maar ook een ander, waardoor relaties met anderen inzichtelijk worden.

Keuze door deuren te openen

Nu krijg je misschien het gevoel in een hokje te worden gestopt. Echter geeft het enneagram juist de sleutel om jouw hokje te openen. We hebben allemaal, geen uitzondering daar, onszelf in een hokje geplaatst. Het hokje kunnen we nooit helemaal verlaten, het is met ons verweven en geeft ons een veilig gevoel. Door de deur te openen zitten we niet meer vast in onze patronen en hebben we een keuze hoe om te gaan met de uitdagingen van het leven. En dan zou het zomaar kunnen dat nu echt de BESTE versie van jezelf naar bovenkomt.

Wat kun je hier nu concreet mee in een zoektocht naar een baan?

Dat is niet in twee zinnen uit te leggen. Je hebt de samenhang van de typen nodig om te kunnen begrijpen waarom een bepaalde job of bedrijf bij je zou passen. Het is nooit de bedoeling van het enneagram om je een nummer te geven, want het risico dat je je daarnaar gaat gedragen, is groot. Maar durf op deze manier bij jezelf naar binnen te gaan. Via literatuur en met behulp van een enneagram specialist is het een mooie ontdekkingsreis!


Over de auteur:
Ik ben Zwaan Schutte-Smale, kapper, counselor en Enneagram specialist. Van het uiterlijk naar het innerlijk lijkt misschien een grote stap. Echter is dit een geweldige metafoor voor Gewoon Zwaan. Het ontrafelen van de uiterlijke schijn, die we allemaal willen ophouden.