fbpx

Maak een samenvatting over jezelf!

Martijn Klein Haarhuis 9 oktober 2018

Stel je voor: je bent op een verjaardag, je zit in de kroeg of je bent op de sportvereniging, en je vertelt dat je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt. Waarschijnlijk krijg je steeds vaker een reactie zoals: “Je moet jezelf verkopen tijdens eens sollicitatiegesprek.” Maar hoe pak je zoiets aan? Een samenvatting helpt!

Het klinkt wellicht cliché, maar het is waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Wat je enorm kan helpen, is om voorafgaand aan het sollicitatiegesprek een samenvatting over jezelf te maken. Dit kan relatief makkelijk. Probeer maar eens antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Wie ben je?
  • Wat heb je te bieden?
  • Wat voeg jij toe?
  • Wat zoek jij?

Recruiters beginnen namelijk vaak een sollicitatiegesprek met de vraag: vertel eens wat over jezelf. Als je voor jezelf een antwoord hebt geformuleerd op bovenstaande vragen, wordt het een stuk makkelijker om deze vraag te beantwoorden. Probeer het ook eens hardop te oefenen. Door een duidelijk antwoord te geven op deze vraag, maak je een positieve eerste indruk!

Bellen voor een sollicitatiegesprek

Is het verstandig om te bellen voordat je solliciteert? In veel procedures is dit absoluut het geval. Bereid je wel goed voor op dit telefoontje, want het kan ook een averechts effect hebben op je sollicitatie. Bel alleen als je inhoudelijke, relevante vragen hebt. De antwoorden op deze vragen kun je weer meenemen in je sollicitatie, in een later stadium of in het gesprek. Enkele vragen die je zou kunnen stellen, mits het antwoord nog niet in de vacaturetekst zelf staat, zijn:

  • Hoe is de functie tot stand gekomen?
  • Wat zijn belangrijke eigenschappen voor de functie?
  • Wat zijn de verwachtingen die de organisatie heeft?

Stel vooral niet te veel vragen: de persoon aan de andere kant van de lijn zit vaak niet te wachten op een vragenlijst van twee kantjes. Daarnaast kan ik uit ervaring zeggen dat 50% van de sollicitanten die bellen, vragen stellen waarvan de antwoorden uitgebreid in de vacaturetekst staan. Lees deze voorafgaand dus goed door!

Nog één tip!

Is het gelukt met je samenvatting? Zet deze dan bovenaan op je LinkedIn profiel, of gelijk bovenaan je cv. Een paar zinnen is voldoende.

Succes!


Over Martijn Klein Haarhuis

Martijn Klein Haarhuis is momenteel werkzaam als Lead Recruiter bij OVSoftware in Enschede. Voor zijn periode bij OVSoftware heeft hij bij Attract in de uitzendbranche gewerkt. Hij heeft hierdoor veel ervaring met screenen, cv-check en sollicitatiegesprekken.