Loopbaankeuzes zonder spijt

Solliciteer je voor eenzelfde functie, of gooi je het roer om? Schrijf je je in voor die interessante opleiding, of stel je het nog even uit? Begin je voor jezelf of ga je in loondienst? Neem je nu deze baan aan, of wacht je een beter passende vacature af?
 
 
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan kom je voor allerlei keuzes te staan. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je achteraf geen spijt krijgt van je keuze?

Wanneer je een keuze voor je uitschuift uit angst dat je spijt krijgt van je beslissing, loop je een groot risico. Want voor je het weet is het keuzemoment voorbij en ben je te laat. Dan wordt de keuze voor je gemaakt. En dat is jammer. Want het had ook anders gekund. Als je zelf je keuzes maakt en dit op een bewuste manier doet, hoef je daar achteraf nooit spijt van te krijgen.
 

Lessen in spijt

Bronnie Ware is een Australische verpleegster die jarenlang de zorg had over patiënten die nog maar kort te leven hadden. Bronnie vroeg de patiënten in het hospice waar zij werkte om, terugkijkend op hun leven, aan te geven waar zij het meeste spijt van hadden. Ze ontdekte 5 thema's die steeds terugkwamen:
  1. Ik wou dat ik mijn eigen leven had geleid in plaats van te leven naar de verwachtingen van anderen.
  2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn ware gevoelens te tonen.
  4. Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.
Hoe wil jij aan het eind van je leven terugkijken op jouw leven? Waar wil jij geen spijt van krijgen? Wat betekent dit voor de loopbaankeuzes die je maakt?
 

3 tips om bewuste keuzes te maken voor je loopbaan

Je bent het meest gemotiveerd, succesvol en betrokken als je werk doet dat aansluit bij je behoeften, talenten, waarden en visie. Onderstaande tips helpen je bewuste loopbaankeuzes maken, zodat je niet bang hoeft te zijn voor spijt achteraf.
 

1. Breng je drijfveren en talenten in kaart

Als je weet wat jouw drijfveren en talenten zijn kun je gemakkelijker kiezen voor werk waar je energie van krijgt en dat voldoening geeft. Dus waar kunnen we jou ’s morgens vroeg voor wakker maken? Wanneer ga je helemaal op in wat je doet, zodat je zelfs de tijd vergeet?

2. Onderzoek je loopbaanwaarden
Loopbaanwaarden zijn belangrijke ankers bij het maken van keuzes. Voorbeelden van loopbaanwaarden zijn: zelfstandigheid, competitie, afwisseling, zekerheid, invloed en maatschappelijke betrokkenheid. In welke mate zie je jouw loopbaanwaarden terug in de mogelijkheden die zich voordoen?

3. Maak een wensen- en eisenlijst
Over wensen kun je onderhandelen, over eisen niet. Vraag jezelf dus af wat je graag terug zou zien in je volgende functie en wat een absolute eis is. Denk daarbij aan: inhoud, taken, verantwoordelijkheden, ontwikkelmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden.
 

JobOnJob loopbaantraject

Ben jij op zoek naar een (nieuwe) baan? Dan bieden wij het JobOnJob Loopbaantraject. Een traject met persoonlijke begeleiding van een professionele coach, intervisie met mede-werkzoekenden en workshops door een ervaren trainer. Inclusief netwerkgesprekken op de Werkbezoekdag van 15 november 2023. Een traject naar een (nieuwe) baan.