fbpx

Jouw gedrags- en communicatiestijl

Alexia Robbemont 3 mei 2018

Kun je slecht tegen bazige types? Of erger je je aan die collega die het altijd over zichzelf heeft? Grote kans dat ze eigenschappen hebben waar je juist zelf best iets van kunt gebruiken. Met DISC krijg je inzicht in jouw eigen gedrags- en communicatiestijl en die van anderen.

Ieder mens is uniek en weer anders. Gelukkig maar, anders zou het een saaie boel worden. Maar omdat we zo kunnen verschillen, begrijp je elkaar niet altijd goed. Waarom doet iemand iets en zegt iemand iets op een bepaalde manier? Of zegt helemaal niets, maar hoor je later wel (vaak van anderen) hoe hij of zij erover dacht? En waarom heb je met de één direct een klik en de ander niet? En waarom erger je je aan de ene persoon wel en de ander niet? Dit komt omdat iedereen weer een andere gedrags- en communicatiestijl heeft.

Met DISC inzicht in jouw gedrags- en communicatiestijl

Met de DISC-analyse begrijp je nog beter je eigen sterke punten, wat jou energie geeft en wat jou energie kost. En je gaat ook veel beter, fijner en effectiever samenwerken en communiceren met je omgeving. En de kers op de taart is dat je je veel minder gaat ergeren aan het gedrag en de communicatie van anderen, omdat je begrijpt waar het vandaan komt. (Meer weten hierover? Lees het blog: “Weg met kritische gedachten!”)

gedrags- en communicatiestijl DISC

DISC bestaat uit 4 verschillende hoofdstijlen (D, I, S, en C), die in 4 kleuren worden weergegeven.

  • Dominant: snel/extravert, gedreven, prestatiegericht, hoog tempo, neemt leiding en stellen zich onafhankelijk op, gaan confrontaties niet uit de weg, gericht op resultaten en uitdagingen, nemen snel beslissingen.
  • Invloed: extravert/innemend, enthousiast, optimistisch, prater, impulsief, kennen veel mensen, staan graag in het middelpunt van de belangstelling.
  • Stabiel: rustig/introvert, zorgen ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft, maken graag zaken af, brengen harmonie en stabiliteit in het team, vriendelijk, attent, werken graag in teamverband, betrokken en loyaal.
  • Consciëntieus: introvert/beheerst, houden zich graag aan de regels, zijn grondig en goed in details, volgen de procedures of schrijven ze zelf, zijn diplomatiek in de omgang, analytische denkers.

Overigens heeft ieder mens altijd ‘iets’ van een kleur in zich, maar de mate waarin verschilt per individu.


Alexia Robbemont (website)

Alexia Robbemont is Internationaal Gecertificeerd DISC Trainer en Life Coach. Daarnaast is zij gespecialiseerd in Lichaamstaal. Mensen helpen is haar passie. Zij is actief als headhunter, DISC trainer, Matchmaker en Datingcoach en maakt hierbij effectief gebruik van de DISC-methode. Alexia verzorgde begin 2018 een workshop als gastspreker bij DeBroekriem