fbpx

Krachtig voelen; presenteren met impact

Marieke Langenberg, 1 februari 2015

Waar haal je je zelfvertrouwen vandaan, als je net een afwijzing hebt gekregen? Hoe stap je overtuigd de volgende netwerk- of sollicitatiebijeenkomst binnen? Het “aanzetten” van de juiste mindset om je sterk te voelen is daarbij enorm belangrijk. Er is een verband tussen denken en voelen – en dat is te beïnvloeden. Twee manieren om je “instant sterk” te voelen:

Techniek #1: Anker je goede gevoel

Neem een succesvolle gebeurtenis in gedachten, een situatie waarin je je sterk en zelfverzekerd voelde en waaraan je met plezier en trots terugdenkt. Speel in je hoofd de film van die gebeurtenis heel gedetailleerd af; waar was je? Met wie was je? Wat hoorde je? Wat voelde je? Wat zag je? Wat had je aan?

Laat deze goede herinnering heel precies tot je doordringen en verbind ‘m met alle details vervolgens gevoelsmatig aan een “anker”; iets dat je altijd bij je hebt – een horloge of sieraad, maar het kan evengoed je duim zijn, of je oorlel.

Train jezelf om, als je je anker aanraakt, onmiddellijk deze succesvolle gebeurtenis in herinnering te roepen en daarmee je gevoel van trots en zelfvertrouwen op te laden. Hoe vaker je dat doet, hoe sneller je effect zult bereiken.

Techniek #2: Kroon jezelf

Voel je je in gezelschap soms klein, onbeduidend, niet gezien? Ook dat gevoel kun je beïnvloeden, door je in te beelden dat je de Koning(in) bent! Loop zelfbewust door de ruimte, maak je lang, dit is jouw kasteel; jij bent hier de baas; je schrijdt langzaam door je paleis, je bent heel belangrijk!

Daar waar jij wilt staan of lopen maken anderen plaats voor je; jij neemt de tijd en bepaalt wat er gebeurt, terwijl anderen op je wachten. Je beweegt & spreekt rustig – de Koning(in) heeft immers nooit haast.

Voel en ervaar het effect

Is het niet mogelijk om tijdens een bijeenkomst dit gedrag te oefenen? Doe het dan vooraf, op weg naar de ingang of even in de toiletruimte. Het gevoel dat je hiermee oproept, neem je mee naar binnen. Het werkt!


Marieke LangenbergAuteur: Marieke Langenberg

Marieke is ondernemer, erkend Noloc-Loopbaanprofessional en eigenaar van Langenberg Advies in Verandering, adviesbureau voor loopbaan- en organisatieverandering in Bathmen (Deventer). Marieke ondersteunt managers en medewerkers bij werkgerelateerde verandervraagstukken, waaronder verandering van & in werk.