fbpx

Als jij niet kiest, word je niet gekozen!

Inge Lensen 26 oktober 2014

Onlangs werd ik benaderd omdat DeBroekriem twee jaar bestaat. Ik werd uitgenodigd voor een speciale sollicitatie-VIP-dag. Deze kans moest ik grijpen. Ik wist, ik ga me laten verrassen!

Tips van een loopbaancoach

Bij Seats2Meet in de Beurs van Berlage had ik mijn eerste afspraak met loopbaancoach Aaltje Vincent. Binnen een paar minuten gaf Aaltje mij al verschillende waardevolle adviezen.

– ‘Kies, want als jij niet kiest, word je niet gekozen!’
– ‘Benader de mensen die op dit moment jouw werk doen!’

Tijdens dit gesprek besloot ik me te gaan specialiseren in het assisteren van gemeentes met (het aanvragen van) Europese subsidies. In mijn ogen laten gemeentes nu veel kansen liggen!

Elevator pitch

Met behulp van de tips van Aaltje hebben we mijn elevator pitch geoefend. Ik had namelijk een live interview met WerkenFM! Spannend! Achteraf ben ik blij dat mijn wensen duidelijk naar voren kwamen en dat het een vloeiend gesprek was, maar het blijft gek om mezelf terug te horen op de radio!

LinkedIn

Op het hoofdkantoor van LinkedIn Benelux had ik mijn volgende afspraak met Rebecca Bouhuijs. Samen hebben we mijn LinkedIn-pagina doorgenomen en gaf zij de volgende tips:

– ‘Het gebruik van trefwoorden is erg belangrijk’.
– ‘Schrijf niet in je titel ‘Op zoek naar een traineeship …’, want recruiters zoeken niet op het woord ‘traineeship’.
– ‘Benoem je specialiteiten, voorbeeldfuncties en schrijf een pakkende titel’.
– ‘Word lid van zoveel mogelijk groepen en volg bedrijven van jouw interesse’.
– ‘Recruiters zoeken in groepen en nieuwe vacatures worden hier als eerste geplaatst’.

Tot slot liet Rebecca Bouhuijs een perfect LinkedIn-profiel zien. Het profiel van Alexandra Ekkelenkamp …

Netwerkgesprek

Het profiel van Alexandra Ekkelenkamp leidde tot de volgende verrassing. Een Google Hangout-gesprek op het kantoor van Google met Alexandra Ekkelenkamp! Zij is persvoorlichter van de Raad van de Europese Unie, en werkt onder anderen voor Herman van Rompuy en voor het team van Jeroen Dijsselbloem. Als afgestudeerde Europese Studies is dit natuurlijk enorm gaaf! Dit gesprek is tot stand gekomen via Yvonne Dahler, die ik sprak tijdens de teamdag van DeBroekriem en via Femke Bink van Buitenlandse Zaken.

Alexandra vertelde enthousiast over haar werk en ambities. Daarnaast gaf ze tips over het werken bij de Europese Unie. Om in vaste dienst te komen moet je immers het concours halen en het is belangrijk om talen te leren, met name Frans.

Wat heb ik deze dag geleerd?

Ik heb geleerd dat ik moet kiezen. Ik heb een brede opleiding gehad, maar om gekozen te worden door een werkgever of recruiter, moet ik eerst zelf kiezen! Ook heb ik geleerd dat mensen graag over hun baan willen vertellen. Schroom dus niet om degene met jouw droombaan te benaderen!

Of deze dag me dichterbij een baan heeft gebracht? Ja, dat denk ik wel! Natuurlijk heb ik niet direct een baan, maar met alle tips kan het niet lang meer duren!