fbpx

Durf te stoppen met je non-talenten!

Judith Webber 3 mei 2017

Maandelijks organiseren we voor alle vrijwilligers van DeBroekriem een landelijke teamdag. De teamdag van april sloten we af met de lezing “Van hokjes naar puzzelstukjes “ van Judith Webber. Tijdens deze interactieve sessie stonden we met elkaar stil bij onze natuurlijke talenten, maar ook bij onze non-talenten. Over het tweede onderdeel schreef Judith Webber een blog.


Durf te stoppen met je non-talenten!


Het vraagt nogal wat van je. Durven erkennen dat je ergens niet goed in bent of dat je ergens helemaal niet happy van wordt, met name als dat wél van je verwacht wordt! Ik weet het, I’ve been there. En dat is dan alleen nog maar aan jezelf erkennen dat je er niet goed in bent, de lastigste stap is dit delen met een ander, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.

En als je het dan eenmaal erkent, dan roept de volgende stap: ermee stoppen meestal fikse angst op. “Maar… word ik dan wel aangenomen?” bijvoorbeeld. Nee, dan zeggen we dat het wel meevalt. Dat we het wél kunnen en niet zo erg vinden. Maar… als je eens héél eerlijk bent naar jezelf, droom eens even weg, geef jezelf de ruimte en erken dat je het liefst morgen met ‘… ‘ stopt, als het aan jou ligt.

 

En het leuke is: het ligt aan jou!

In al die jaren dat ik met mensen werk, inmiddels zo’n 20 jaar, ben ik tot de ontdekking gekomen dat iedereen ten minste één niet ontwikkelbaar punt heeft, die wél van je gevraagd wordt in je functie. Ik noem dat een non-talent. Je kunt er nog zoveel training of coaching tegenaan gooien, het heeft geen effect. Het zit simpelweg niet in je. De één is nou eenmaal goed ergens in en de ander niet.

Ik geef zelf altijd 3 opties wat je ermee kunt:

  • Er radicaal mee stoppen. En nee dat kan natuurlijk niet altijd, maar desondanks vraag ik je toch deze optie in overweging te nemen, er even bij stilstaan kan geen kwaad. Dat rekt je mind lekker op 😉
  • Iemand anders vragen het van jou over te nemen, iemand die het wél leuk vindt, iemand die er wél goed in is. Dit is het raakvlak van jullie twee als puzzelstukjes.
  • Het slimmer organiseren, bijvoorbeeld door het proces te versimpelen. Bezig zijn met het slimmer organiseren geeft juist energie omdat je een fijn vooruitzicht hebt: er minder mee bezig zijn.

Ermee doorgaan staat er expres niet bij, omdat dit zoveel energie van je vraagt, of je er nu dagelijks mee bezig bent of niet, dat je vaak niet eens toekomt aan het meer doen van waar je wél heel goed in bent (dat noem ik je natuurlijke talenten). Je voelt er gewoonweg de ruimte niet voor.

 

Potentiele nieuwe werkgever

En hoe je hier nu mee om kunt gaan als je op zoek bent naar een nieuwe baan, zul je je afvragen… Nou je kunt heel concreet worden naar je potentiele nieuwe werkgever in waar je wél en vooral ook níet goed in bent. Dat maakt het lekker duidelijk! En dan kunnen er twee dingen gebeuren: of dit bedrijf zoekt een andere mix van kwaliteiten én jij zult daar dus niet tot je recht gaan komen. Dat is mooi, want daar kun je maar beter in het prille begin achter komen. Dat leidt alleen maar tot frustratie.

Of het past als een handschoen en jullie worden heel gelukkig met elkaar om dat je vanaf het prille begin open & eerlijk geweest bent. Hier kun je jezelf zijn, jezelf benutten, volkomen tot je recht komen!

 

 Judith Webber (LinkedIn)
Na bij 12 bedrijven (interim) HR adviseur te zijn geweest ben ik in 2008 PureHuman gestart en heb me gespecialiseerd in het aanwakkeren van intrinsieke motivatie omdat ik van duurzame verandering hou en geloof in de kracht van 100% jezelf zijn. Mijn visie: laat zien wie je bent, wat je waarde is en ga daarvoor staan. Stop als je geen waarde toevoegt. Zodat iedereen het beste van jou krijgt en jij het beste geeft! Over m’n gedachtengoed heb ik 3 boeken geschreven: “Laat jezelf zien”, “Kies en ze kiezen jou” én “100% PUUR jij, altijd en bij iedereen”.