fbpx

Jouw innerlijke kompas als kracht

Sandra Diderich - Donkers, 18 september 2019

Wanneer je een volgende stap wilt of moet zetten op de arbeidsmarkt, kan dit soms verlammend aanvoelen. Want ja, je wilt nu wel een goede keuze maken en tegelijkertijd lijkt de arbeidsmarkt wel een ongrijpbaar fenomeen met eigen regels en opvattingen. Op dit soort momenten zouden veel mensen graag meer in hun kracht willen staan, zodat ze trefzeker de volgende stap zetten. Hoe kom je nu meer in je kracht? Graag help ik je op weg aan de hand van mijn ervaringen.

Wanneer sta je in je kracht?

Voor mij is dat wanneer ik het gevoel heb en van binnen weet dat ik het (de situatie of de uitdaging waar ik op dat moment voor sta) aan kan.

Onderzoeken

Hiervoor heb ik vooraf wel wat ‘onderzoek’ gedaan. Ik sta niet alleen stil bij hoe ik op dat moment over de situatie denk, maar ook wat ik erbij voel en wat ik wil. En als dit niet is wat ik wil, wat ik dan wel het liefst zou willen. Wanneer je echt stil staat bij wat je het allerliefst zou willen (op dit moment, bij deze situatie) en je stelt je voor hoe het eruit ziet en voelt wanneer het echt zo zou zijn, dan komen de kwaliteiten die je daarvoor nodig hebt in jou tot leven.

Belemmeringen

En dan komen vaak, vlak nadat je hierbij hebt stil gestaan, de belemmeringen naar voren. De reden waarom het niet kan, niet mogelijk is. Wanneer ik dit ‘onderzoek’ toepas in een coachgesprek of workshop, wordt op dat moment duidelijk dat de belemmering intern is. Dat een belemmerend patroon diegene uit zijn of haar kracht haalt en dat is natuurlijk zonde.

Innerlijk weten

Door je hiervan bewust te zijn en zicht te krijgen op jouw belemmerende patroon, kom je daarna tot eigen antwoorden hoe je hier het beste mee kan omgaan. Jouw innerlijk weten komt naar boven. Dat vind ik altijd een prachtig moment wanneer dat gebeurd.

Innerlijk kompas

Mensen worden zich bewust van de meerdere bronnen waarover ze beschikken. Niet alleen over denken, maar ook over voelen en willen. En over mildheid  en innerlijk weten. Het geeft vertrouwen dat je weet wat je graag wilt en dat je over kwaliteiten beschikt die nodig zijn om de huidige situatie of huidige uitdaging aan te kunnen.

Experimenteren

Daarna wordt het experimenteren en zelf ervaren. Jezelf de vrijheid geven om het aan te gaan, zonder dat je een van te voren vaststaande manier van handelen najaagt. Dan word je ook weer nieuwsgierig en geef je jezelf meer vrijheid.

Zo geldt het ook voor dit blog. Je hoeft helemaal niets aan te nemen van wat ik hier schrijf, ga er maar een beetje mee experimenteren en kijk wat voor jou klopt. Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben over wat ik heb geschreven, neem contact met mij op. Ik ben nieuwsgierig naar de vraagtekens, kanttekeningen of aanvullingen die je hebt.


Over de auteur:
Sandra Diderich – Donkers is Register Loopbaanprofessional CMI-B en vind coaching en het begeleiden van mensen met loopbaanvragen, bij persoonlijke ontwikkeling en stress- en burn-out het leukste dat er is. ‘Ik ben dankbaar dat ik dit beroep al zo’n tien jaar mag uitoefenen. Ik ontmoet zoveel leuke mensen en ervaar steeds meer verdieping in dit beroep en in mijzelf. Het geeft mij veel voldoening wanneer ik bij mensen zie dat ze zich losmaken van belemmerende patronen en doen wat ze graag willen, meer zijn wie ze zijn.’