fbpx

Breng je carrièrepad in beeld!

Jefta Bade, 31 juli 2019

Kom je wel eens op verjaardagsfeestjes waar iedereen in een kring zit? Met een kop koffie in de ene hand en dan hannesen met dat bordje taart op schoot. “En wat doe jij?” wordt er dan gevraagd.  Soms zit je ‘in-between-jobs’ omdat er even geen match is tussen jouw vaardigheden en een baan of marktvraag. Soms wil je voor jezelf scherp krijgen wat je nou écht wilt. Idealiter kun je dan op je netwerk leunen, praat je met mensen en dan komt er vanzelf iets nieuws op je pad. Toch?

Maar dan in werkelijkheid. Hoe ziet dat gesprek met je onbekende buurvrouw er uit? Je vertelt wat je gedaan hebt, wat je goed kan en of zij misschien nog iets kent of weet?

Dikke kans dat tante Truus, die naast je zit, niet meteen een briljante oplossing voor je heeft. Mensen willen je meestal eerst in een hokje duwen. Dan begrijpen ze wat je kan en doet. Dat is je aanbod, je puzzelstukje. Maar daarna is het heel moeilijk om dat puzzelstukje los te laten en in mogelijkheden te denken.

Hoe komt dat nu? Wij mensen zijn niet gewend om concrete en abstracte zaken te scheiden. We kunnen dus niet zomaar het verschil zien tussen wat je kan, je vaardigheden nu, en waar je toe in staat bent, je capaciteiten. Leg dat maar eens uit met een mond vol taart!

Maak het visueel

Als je jouw verhaal in beeld brengt, gebeuren er hele anderen dingen. Dan heb je een overzicht van waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Dat geeft houvast voor een gesprek. Daarin kun je je opgedane vaardigheden en je skills, een andere plek geven dan je capaciteiten. Wel zo overzichtelijk.

Ineens kan de ander mee kijken in je hele weg en daardoor naar de toekomst toe – en jouw carrièrepad – veel meer mogelijkheden zien!

Zoals hieronder:
Dit heb ik gedaan (links). Hier sta ik nu (midden). Dit wil ik en vind ik belangrijk (rechts).

Wil je hiermee zelf aan de slag?

Neem een groot vel papier en deel dit in als volgt, in 3 gelijke kolommen:

  • Vul links je belangrijkste (werk)ervaring in. Schrijf het gewoon uit, links onderin. Niet als bulletpoint lijst, maar wat meer verspreidt over het papier.
  • In het midden schrijf je uit wat jij nu belangrijk vindt. Zorg ervoor dat deze zinnen ook echt in het midden staan. Dit is immers de kern van wat jij te bieden hebt!
  • Helemaal rechts, een beetje bovenin, schrijf je uit wat jij belangrijk vindt. Wat is voor jou de bedoeling? Jouw ‘why‘. Voorbeelden die daar goed passen zijn: ‘mensen worden gelukkig als ze mijn software gebruiken’ of ‘mensen verbinden zodat ze verder groeien’ of ‘techniek gebruiken om samen nog groener te wonen/werken.’

Door delen van jouw verhaal in zo’n structuur te zetten, creëer je al een visueel overzicht waardoor je een scherp beeld krijgt van jouw carrièrepad. Neem je dit mee naar het verjaardagsfeestje met Tante Truus, dan heb je een veel beter gesprek!

Liever gezamenlijk aan de slag?

Kom dan naar de workshop op 6 augustus 2019 in Amstelveen. In 2,5 uur leer je de vaardigheden om je eigen vaardigheden van capaciteiten te onderscheiden. En, hoe je die op een treffende manier in beeld brengt.


Over de auteur:
Jefta Bade krijgt heel veel energie van het verbinden van mensen en samen voor resultaat gaan! Hij heeft een achtergrond in design thinking en visualiseren is zijn SUPER POWER. Al bijna 10 jaar werkt hij samen met directieteams om hun visie in beeld te krijgen. Als oprichter en lead trainer van Impact Versnellers heeft hij ruim 1000 mensen getraind in Visueel Faciliteren. Daarmee maak je eenvoudig en snel je meetings leuker, creatiever en productiever.