fbpx

In mogelijkheden denken tijdens de werkbezoekdag 2018

Mirthe Smeets, 28 november 2018

De werkbezoekdag 2018! Ja, ik heb er ook aan meegedaan. Op meerdere plekken in het land kon je op 21 november, dankzij de organisatie van DeBroekriem, een bezoek brengen aan een of meerdere organisaties van jouw keuze. Een geweldige kans als je in between jobs zit of op zoek bent naar een nieuwe vaste baan waar je hart sneller van gaat kloppen.

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ik besloot bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag een kijkje te nemen, vanwege mijn interesse in onderzoek, de maatschappij en verschillende vormen van communicatie. Binnen Koninkrijksrelaties vallen ook de Antillen, waar mijn schoonvader opgroeide en waar ik veel verhalen over hoorde. Hierdoor voel ik me betrokken bij deze eilanden en wilde ik wel eens meer horen over de beleidsplannen van binnenuit.

De enthousiaste Guido de Beer en Elze Woudstra gaven ons, een groepje van 10 mensen ongeveer, basisinformatie over alle Ministeries. Daarnaast vertelden ze over de taken van BZK en hun eigen specifieke achtergrond en taken. Beiden doorliepen een heel verschillende carrière, wat illustreert dat je niet altijd op de geijkte manier bij de Rijksoverheid terecht hoeft te komen.

Na het informatieve gedeelte mochten we losbranden met onze vragen. De deelnemers hadden zich duidelijk goed voorbereid. Alle vragen waren voor iedereen wel van belang en Guido en Elze namen de tijd om er uitgebreid op in te gaan. De ambitie van sommigen was voelbaar en dat vond ik aanstekelijk. Wow, zij hadden er echt alles voor over om hier terecht te komen!

Er ontstond een boeiend, open gesprek over onderzoekrichtingen, zij-instroommogelijkheden, vacatures, tekorten, coaching en kennismakingsmogelijkheden. Omdat de tijd vloog en sommige vragen nog wat extra verdieping vroegen, beloofden Guido en Elze ons aanvullende informatie te mailen. Dit laatste beloofden sommige aanwezigen ook aan elkaar. Meteen na de bijeenkomst werden er namelijk emailadressen uitgewisseld, omdat de één vrienden had met connecties in de branche van een andere deelnemer en een ander wel eens een balletje wilde opgooien voor een deelnemer bij een oude werkgever. Grappig hoe snel mensen, na kennismaking, met een ander mee gaan denken. Ik ben benieuwd of hier concrete banen uit gaan rollen.

Stichting Anders

Mijn tweede werkbezoek betrof Stichting Anders, in het plaatsje Ridderkerk dat tegen Rotterdam aan ligt. De eigenaar, Robert, begroette me joviaal en hij zorgde gauw voor een warm drankje tijdens ons 1-op-1 kennismakingsgesprek. Hij vertelde bevlogen over het ontstaan van de stichting. Bij Stichting Anders staat goed doen voor mensen in nood centraal. De Stichting begeleidt ondernemers die zich graag inzetten voor goede doelen bij het kiezen van urgente, lokale goede doelen. In feite koppelen zij aanbod en vraag op het gebied van regionale hulpverlening aan elkaar.

Het is een prachtige stichting waarbij ik me levendig kon voorstellen dat je trots bent als je dit verhaal mag vertellen aan een nieuwe klant. Ook als je koud moet bellen? Ja, ook dan. Ik vind het bij pr-klussen belangrijk om oprecht enthousiasme te voelen. Dat maakt de verkoop makkelijker en natuurlijker. Hier voelde ik dat enthousiasme zeker. Robert gaf aan dat er uitbreidingsplannen zijn en daarom houd ik de Stichting in de gaten. Ondertussen overweeg ik me als vrijwilliger aan te melden bij Stichting Anders; het is zo mooi wat zij allemaal voor elkaar krijgen!

Uniek inkijkje

Je leest het al: de werkbezoekdag was wat mij betreft geslaagd. Het was uniek om een inkijkje te krijgen bij organisaties waar je normaal gesproken niet zomaar even langsgaat. Hierdoor krijg je nieuwe ideeën en daarmee vergroot je je eigen mogelijkheden. Want: “When you focus on possibilities, you will have more opportunities.’’    

Jouw werkbezoekdag

Ik ben benieuwd hoe jij jouw werkbezoekdag hebt ervaren. Wat vond jij het meest waardevol dat je meemaakte die dag? Hielp het je in je zoektocht naar fijn werk, denk je? Laat het ons weten!


Over de auteur: Mirthe Smeets 

Mirthe Smeets is journalist en redacteur. Zij blogt voor DeBroekriem sinds november 2018, onder andere over events, brieven, kansen en netwerken. Zij gelooft in de kracht van netwerken. Als je een keer wil sparren over een leuk idee voor een blog of over werkprojecten, stuur dan gerust een e-mail naar mirthesmeets@gmail.com.