fbpx

In je kracht komen met behulp van loopbaanopstellingen

Franca Gribnau 8 november 2017

De zoektocht naar een nieuwe baan betekent kansen, maar ook veel vragen. Soms merk je dat ‘iets’ jou ervan weerhoudt om verder te komen en jouw doelen te bereiken. Loopbaancoach Saskia Cohen legt uit hoe werken met loopbaanopstellingen inzicht kan geven in een werksituatie en twijfels en belemmeringen daarin.

Loop je telkens tegen hetzelfde aan en verander jij iets in jouw gedachten of gedrag, dan verandert ook de dynamiek om jou heen. In een loopbaanopstelling worden de obstakels op jouw pad naar een nieuwe baan fysiek zichtbaar. Hierdoor word je bewust van wat er werkelijk speelt, maar ook van jouw eigen rol hierin en welke invloed je zelf hebt om de situatie te veranderen. Vaak verhelderend of zelfs een doorbraak: nieuwe inzichten, nieuwe energie, meer in je kracht komen en vooral een nieuwe beweging.

In de spiegel kijken

Een praktijkvoorbeeld: iemand speelt met het verlangen iets heel anders te gaan doen, maar weet niet precies wat en hoe. Eenmaal in gesprek met die persoon blijkt het afscheid bij diens vorige baan veel emotie op te roepen. “Ik moest mijn sleutels inleveren, veel meer was het niet.” In een loopbaanopstelling zijn alle vorige werkplekken van die persoon naast elkaar gezet en één voor één nagelopen. Het afscheid, negatieve- maar ook positieve ervaringen: wat heb je geleerd en wat heeft het je gebracht? Alle ervaringen op een rij gaven een verrassende uitkomst voor de nieuwe werkplek: beweging in een hele andere richting. Zo heeft deze persoon de stap gezet van de financiële branche naar de ouderenzorg.

Andere voorbeelden zijn: samenwerking met collega’s of in een team, bedrijfscultuur, verantwoordelijkheden in je werk en werk versus privé.

Kracht van een loopbaanopstelling

Tip van Saskia Cohen: houd de mogelijkheid open dat er meer is dan waar jij je zelf bewust van bent. Wanneer je die mogelijkheid erkent, dan boek je vaak opmerkelijke vooruitgang. Meer weten over loopbaanopstellingen? Kom dan op 16 november naar de workshop!Saskia Cohen (LinkedIn)

Saskia Cohen is een zelfstandig werkende loopbaancoach in Arnhem. Zij werkt graag met loopbaanopstellingen. Een loopbaanopstelling zet namelijk direct een nieuwe beweging in gang en geeft snel nieuwe inzichten. Inmiddels biedt ze loopbaanopstellingen veelvuldig aan, zowel als eenmalige sessie maar ook geïntegreerd in haar coachingstrajecten.